Kako je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević rekao novinarima u utorak (2. jula) tokom obilaska fabrike „Kivonj”, lokalna samouprava preduzima sve što je neophodno kako bi privukla domaće i inostrane investitore i otvorila nova radna mesta. S tim u vezi je za portal Moj Bečej govorio i član Opštinskog veća zadužen za privredu i preduzetništvo Dragan Kovačev.

Prema njegovim rečima, nekoliko potencijalnih investitora zainteresovano je za Bečej, a pored francuskog proizvođača priključnih mašina za poljoprivredu, za hale Fadipa A.D. u stečaju ima još interesenata.

 Član Veća Kovačev je takođe potvrdio da je načelno sve dogovoreno sa kompanijom KVS (KWS), koja bi, kako je najavljeno, trebalo da zaposli 200 radnika.

– Pregovori sa KVS-om već dugo traju, a firma, koja je u svetu drugi prerađivač semenske robe, krenula je sa deset pozicija po Vojvodini koje su njima bile interesantne. Kasnije je izbor sužavan, a trenutno su u igri Bačka Topola i Bečej. Mi smo „za prsa” ispred Bačke Topole, ocenio je Kovačev.

Lokalna samouprava je dala sebi zadatak da, posebno u ovom slučaju, bude efikasna.

-Dali smo sebi zadatak da sve bude gotovo do 1. oktobra. Budući da je prosek za dobijanje građevinskih dozvola, prema statistici, 256 dana, rešeni smo bili da sve što je u našoj moći završimo za nekih 120 dana, naveo je Dragan Kovačev.

Osim nemačkog giganta u prerađivanju semena, za ulaganja u Bečej interesuju se iz oblasti industrije automobila.

– U pitanju je jedna firma sa zapada koja ima proizvodnju u Rumuniji, gde želi da zatvori i da se preseli u Srbiju. Oni su prvo bili zainteresovana za Fadipovu halu pored „ Kivonja”, ali su odlučili da im ipak treba veći prostor. Sada se interesuju za plac od 25 hektara, a to već nagoveštava da je u pitanju prilično velika proizvodnja, ocenio je Kovačev.

Češki proizvođač bicikala „ Favorit” je svečano otvorio proizvodnju prošle sedmice. Kako član Opštinskog veća zadužen za privredu i preduzetništvo navodi, ta kompanija ima tendenciju da promeni lokaciju.

– „ Favorit” se trenutno nalazi u prostoru magacina teritorijalne odbrane na Topolskom putu. Ispostavilo se, kroz njihove račune, da im je taj prostor mali, pa će se najverovatnije opredeliti za neku od „braunfild” investicija. Vodili smo ih u „ Novu modu” i na nekoliko mesta, a sad čekamo da se jave za šta su se odlučili. To što im treba veći prostor znači da im proizvodnja i prodaja dobro idu, a to može da znači i da će se povećati broj radnih mesta, što nas najviše i raduje, rekao je Dragan Kovačev.

Predstavnici holandske firme „Čempion tehnolodži”, sa kojima se pregovara još pre nove godine, dolaze danas (4. jul). U pitanju je neko ko se bavi hemijskom industrijom koja je naslonjena na proizvodnju nafte, a koja bi deo proizvodnje plasirala i na tržište Rusije.

– Holanđani su prvo bili zainteresovani za „braunfild”, ali su kasnije procenili da bi im više odgovaralo da iz temelja grade prostor kojim im je potreban. Dolaze da se dogovorimo oko placa u industrijskoj zoni koji bi uzeli i na kom bi počeli gradnju. Ozbiljno su se pripremali, raspitivali su se oko toga ko bi im vodio računovodstvo, špediciju…Mi pomažemo koliko možemo. Mislimo da će se i to brzo„ uvezati” i da će se i sa njima krenuti u ozbiljnu priču, ocenio je Kovačev.

Bez naknada za članstvo u UO i NO u Fondu za preduzetnike

Uskoro bi trebalo da budu poznati organi Fonda za podsticaj preduzetništva i razvoj srednjih i malih preduzeća opštine Bečej.

Prvi sledeći korak, što se Fonda tiče, je da se imenuju Upravni i Nadzorni odbor, pa to kasnije  treba da verifikuje skupština. Ova tema je već bila na Veću, pa se nadam da će već na sledećoj skupštini ta imena biti prezentovana i da će se predlog usvojiti. To je ujedno i uslov da se potpišu ugovori sa bankom koja će pratiti taj posao, naveo je Kovačev i dodao da je realno da Fond od septembra počne da se koristi.

Prema njegovim rečima, članovi UO i NO neće dobijati naknade za svoj rad.

– Nismo oformili Fond da od njega žive članovi Upravnog i Nadzornog odbora, već da pomognemo našim preduzetnicima, istakao je Kovačev.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име