Július elsején lépett hatályba Szerbiában az új közbeszerzési törvény, amely számos változást hozott a pályáztatási rendszerben, többek között egy új internetes közbeszerzési portál is elkezdett működni, ahova a pályázók az ajánlataikat is feltölthetik. 

A szakértők és a pályázók egyaránt azt remélik, hogy az új törvénynek köszönhetően az eljárások átláthatóbbak lesznek, és annak ellenére, hogy az eljárásra kötelező értékhatárt az új törvényben megemelték, várhatóan több lesz a pályázó is.

 Arról, hogy az új törvény mennyire felel meg a cégek elvárásainak, Jovana Predojević jogász és közbeszerzési szakértő nyilatkozott.

Pixabay

– Új ajánlattételi rendszerünk van, minden elektronikus formában zajlik, és az ajánlatokat is elektronikusan kell benyújtani. Azt reméljük, hogy ezentúl többen fognak pályázni. A Közbeszerzési Iroda adatai szerint eddig átlagosan 2,5 ajánlattevő volt pályázatonként, ezzel Szerbia a régió sereghajtója, pedig az országban 300.000 kis- és közepes vállalat működik. Azt reméljük, hogy ezeknek a változásoknak köszönhetően ők is élnek majd a pályázati lehetőségekkel, és ha szabálytalanságokat tapasztalnak a közbeszerzések során, jelentik majd az esetet az illetékes intézményeknek.  A megrendelők – az önkormányzatok, a közvállalatok, az iskolák, a minisztériumok – igyekeztek minél több közbeszerzést lebonyolítani még a régi, papír alapú eljárás szerint, ezért még nincsenek komoly tapasztalataink az új, elektronikus rendszer hatékonyságáról  – mondta el Jovana Predojević.

Változást jelent a közbeszerzési eljárásokban az is, hogy a nyertes cég kiválasztásakor nem a legalacsonyabb ár, hanem a gazdaságilag legkedvezőbb ajánlat és a minőség kell legyen a fő szempont. Az új törvény azt is kimondja, hogy a költségvetési felügyelőség fogja ellenőrizni a megkötött szerződések teljesítését, ami korábban nem volt ennyire egyértelműen meghatározva.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Boldogulás a szülőföldön – az állam intézkedései és a polgárok igényei / Ostanak kod kuće – potezi države i potrebe građana“ koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име