Közös platformmal készül a hatalom és az ellenzék között márciusban várható tárgyalásokra az Egyesült Szerbiai Ellenzék.

A választásokon való indulás egyenlő feltételeit szavatoló platform kidolgozásában a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is részt vett. A platformnak három fontos pontja van: a médiaszabadság és a tisztességes választási feltételek biztosítása, valamint a választási szintek szétválasztása – jelentette be óbecsei sajtótájékoztatóján Csonka Áron pártelnök. Elmondása szerint a tárgyalásokon a közvetítő szerepet az Európai Unió képviselői látják majd el, akik az EBESZ-szel közösen a kormánykoalíció és az ellenzék között létrejövő megállapodás betartását is ellenőrizni fogják.

Csonka Áron szerint a választási kampány során minden pártot egységes anyagi támogatásban kellene részesíteni, és azonos sajtómegjelenést kellene biztosítani minden induló számára, a rendkívüli választásokat pedig először helyi, majd tartományi és köztársasági szinten kellene megtartani, és csak ezt követően kellene megszervezni a köztársasági elnöki választást.

– A kormányzati koalíció rátelepedett a sajtóra, amelyek zömében egyoldalú kormánypropaganda folyik. A törvény által megkövetelt tárgyilagos tájékoztatás érdekében javasoljuk az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) átalakítását és egy bizottság létrehozását. A VMDK kérésére a platformba az is bekerült, hogy azok a kisebbségi médiumok is kötelezve legyenek a tárgyilagos és kiegyensúlyozott tájékoztatásra, amelyeknél a nemzeti tanácsok szerepelnek alapítóként – tette hozzá a pártelnök.

Amennyiben a választási feltételekről szóló tárgyalásokon nem sikerül megállapodásra jutni, Csonka Áron szerint az ellenzék valószínűleg ismét bojkottálni fogja a választásokat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име