Građevinske skele će još kratko vreme biti „okov“ uređenog hrama | Foto: Vlastimir Jankov
Građevinske skele će još kratko vreme biti „okov“ uređenog hrama | Foto: Vlastimir Jankov

Toranj i južna fasada Rimokatoličke crkve posvećene Uznesenju blažene device  Marije u centru Bečeja zasijaće punim sjajem krajem ovog meseca.

Iako je prvobitno bilo planirano da se prva faza rekonstrukcije jednog od bečejskih simbola završi krajem lanjskog septembra, sve se odužilo. Možda je tako  bolje iz dva razloga. Prvo, verovatno su radovi kvalitetnije urađeni, a drugo, atraktivni objekat u centru grada ove godine obeležava 130. rođendan i deo crkve će za 15. avgust, kad se obeležava crkvena slava Velika Gospa, posle niza decenija imati autohtoni izgled i novo okruženje u vidu rekonstruisanog centralnog gradskog trga.

-Rekonstrukcija objekta se vrši po projektu i pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa otuda autohtona boja fasade, počinje priču predsednik Rimokatiličke crkvene opštine i dekan aktuelne crkve Laslo Fuderer.

Nekoliko stvari je prolongiralo završetak radova. Jedna je odluka da se, umesto starog, postavi novi savremeni digitalni satni mehanizam, koji prima digitalni satelitski signal tačnog vremena iz Frankfurta. Više nema mogućnosti bilo kakve greške u prikazivanju tačnog vremena. Pored toga, obezbeđeno je automatsko podešavanje na lokalna i letnja/zimska vremena, što smanjuje trokove održavanja.

Razlog što su se radovi odužili leži i u tome što se neka klasična i jeftinija tehnika vezana za radove nije mogla primeniti, pa su korišćeni novi materijali i primenjivana nova tehnika. Primera radi, obični lim na kupoli tornja je zamenjen kvalitetnijim i trajnijim materijalom, titan-cink limom, koji je četiri puta skuplji.  Sve je to i poskupelo radove.

-Prvobitno je bilo planirano da će prva faza radova iznositi 5,5 miliona dinara, a sada je izvesno da će se za ovaj deo investicija utrošiti 8,5 miliona dinara. To je razlog što ove godine nećemo raditi drugu fazu, koja obuhvata uređenje preostalih fasadnih zidova, a krov, koji je sada u funkcionalnom stanju, biće poslednja treća faza kompletne rekonstrukcije crkve, dodaje župnik Laslo Fuderer.

Kad se probio rok zbog izmena materijala i tehnika, stigla su dva kišna meseca tokom jeseni, a onda se zima otegla…

Bilo kako bilo, radnici kulske firme „Blaško“ polako privode radove kraju. Neće hram biti oslobođen gvozdenih stega u vidu građevinskih skela za predstojeći Uskrs, ali će se i to ubrzo dogoditi i prelep će biti pogled s novog trga na rekonstruisanu crkvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име