Kulinari su neizbežni dekor seoske manifestacije | Foto: Vlastimir Jankov
Kulinari su neizbežni dekor seoske manifestacije | Foto: Vlastimir Jankov

Prilikom svečanosti povodom dva veka pravoslanog hrama u Bočaru, dogovoreno je pre dve godine da se tradicionalna manifestacija „Dani sela“ i crkvena slava Sabor Svetog arhangela Gavrila, 26. jula, istovremeno organizuju.

Lane je tako i bilo, ali ove godine neće. U Mesnoj zajednici pojašnjavaju to time što je crkvena slava u sred nedelje, pa bi na seoskoj manifestaciji bio slab odziv gostiju. Tu se, prvenstveno, misli na Bočarce koji su odavno otišli iz sela i ovo je prilika da dođu i vide se s vršnjacima iz detinjstva ili mladosti, ali i goste iz okoline. A to je prikladnije tokom vikenda. Zato će oni par dana ranije organizovati seosku manifestaciju.

-Sve će ove godine biti znatno skromnije, jer su sredstva za ovu manifestaciju, gotovo, prepolovljena. Istina, biće trodnevno druženje narednog vikenda, ali će broj aktivnosti biti manji. No, to ne znači da će druženje nekadašnjih Bočaraca sa sadašnjim meštanima biti manje prijatno, saznajemo od predsednik Saveta mesne zajednice Bočar Igora Munćana.

U petak, 22. jula, od 22 sata održaće se koncert na platou u centru sela, a nastupiće OK bend. Sutradan će se u popodnevnim satima održati tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Ova manifestacija je od lane dobila pravo mesto za održavanja u parku između dve seoske crkve, gde kulinari imaju izuzetne uslove za kuvanje i druženje. Međutim, i dalje neće biti jasno zbog čega se kulinari u Bočaru nadmeću u pripremanju riblje čorbe, kada su selo koje nije ni na jednom vodotoku. Oduvek su se Bočarci, pogotovo žeteoci, radovali paprikašima, bilo pilećem ili svinjskom, a kasnije se cenilo majstorstvo u roštiljanju. Nove generacije, očito da ne poznaju seosku tradiciju, pa su prihvatile riblju čorbu kao „pomodarstvo“. Pitanje je koliko se ribljih čorbi tokom godine skuva u selu po domaćinstvima. Zato i ne čudi što pobeđuju gosti sa strane, jer su majstori u pripremanju ovog specijaliteta.

Kada se završi kulinarsko takmičenje, epicentar dešavanja biće obližnji Sportski centar, gde će se održati Drugo prvenstvo u „bočarenju“. Reč je o novoj igri, kojom aktuelna mladež želi da podseti na nekadašnju tradiciju proizvodnje kačkavanje u Bočaru. Koturovi kačkavalja improvizovani od plastike kotrljaju se po devetmetarskom poligonu, koji je obeležen poljima s određenim brojem poena… Na lanjskom „prvencu“ učešće je uzelo 16 četvoročlanih ekipa. Koliko će ih biti na reprizi i ko će pobediti, znaće se 23. jula uveče. A posle „bočarenja“, sledi rok žurka pod, svi se nadaju, vedrim letnjim nebom.

Treći dan je, po pravilu, sportski. Ovoga puta će biti više nego skromno. Ugostiće se vojvođanski ligaš Kozara iz Banatskog Velikog Sela. U mesnom Jedinstvu ispunili su, od lane dva data, jedno obećanje. Fudbaleri Jedinstva su izborili povratak u Područnu ligu Zrenjanin, ali još nisu završili pokrivene tribine sa 250 sedišta. Kažu da će biti završene do kraja leta.

Trokratni ophod litije oko hrama na slavi u Bočaru | Foto: Vlastimir Jankov
Trokratni ophod litije oko hrama na slavi u Bočaru | Foto: Vlastimir Jankov

Što se crkvene slave tiče, i ona će biti skromnije nego minule dve godine. Svečanu liturgiju će od 9 sati služiti novi sveštenik Aleksa Kuđeljić, potom će se obaviti rezanje slavskog kolača u prisustvu kuma Novice Nove Perišića, a potom će se izabrati novi kum. Sve će se završiti svečarskim ručkom i s verom da će se 2018. godine, opet, zajedno organizovati seosko i crkveno slavlje, jer će 26. juli biti u petak.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име