Iako je u proizvodnji situacija donekle stabilna, u turizmu stvari nisu ni blizu planiranom i očekivanom.

Luka Božić i njegova porodica više od 10 godina izdaju sobe u kojima u najvećem broju odsedaju sportisti. Inostrane ekipe su još u februaru počele da otkazuju zakazane termine i to je bio loš znak.

Otkazivanja su na dnevnom nivou i nikada do sada se nije desilo, kako kaže naš sagovornik, da ni u jednoj od 14 soba, sa koliko raspolažu, 1. jula nema gostiju.

Prazne sobe kod porodice Božić
Prazne sobe kod porodice Božić

Sa proizvodnjom je situacija malo drugačija. Kriza jeste uticala na poslovnje, ali ne toliko koliko se u prvi mah očekivali. Zato su svih 36 radnika koliko tri firme porodice Konjević zapošljavaju sačuvali radna mesta.

Poslodavci u privatnom sektoru su u skladu sa „Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19” mogli da apliciraju za direktnu pomoć države za mart, april i maj u iznosu mininalne neto zarade koja trenutno iznosi oko 31.000 dinara.

Pomoć države privatnom sektoru u vidu isplate minimalne zarade za zaposlene za mesece u toku vanrednog stanja naši su sagovornici prihvatili i to ocenjuju kao dobar potez.

U proizvodnji ipak stabilno, ali se ne zna šta donosi jesen
U proizvodnji ipak stabilno, ali se ne zna šta donosi jesen

-Sada je situacija u smislu naših obaveza normalna u odnosu na vanredno stanje, a naše poslovanje još gore nego tad, kaže Božić.

Iako je teško proceniti kakve će promene doneti i dalje aktuelni virus, napori se ulažu u održavanje kontinuiteta poslovanja. Zaštita zdravlja zaposlenih u jednom slučaju, a u drugom i mere koje obezbeđuju bezbednosti gostiju strogo se poštuju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име