S jedne strane radost, a s druge tuga na današnji Savindan u bečejskoj opštini. Školska deca će danas prigodnim programima u školama i crkvi obeležiti školsku slavu Sveti Sava, a osnovci u Radičeviću će u 19 sati organizovati i svečanost u mesnom Domu kulture.

Na drugoj strani, lokalna samouprava tradicionalno u prisustvu odraslih organizuje obeležavanje Međunarodnog dana žrtava holokausta i komemorativni skup posvećen žrtvama Velike racije u Južnobačkom regionu.

Obeležavanje Međunarodnog dana žrtava holokausta počinje u 11,15 sati na mestu gde je nekada bila sinagoga i kraj spomen ploča na fasadi zgrade nekadašnje Jevrejske škole, danas Predškolske ustanove, u Ulici Miloša Crnjanskog 80. Komemoracija nevino stradalim žrtvama Velike racije 26, 27. i 28. januara 1942. godine počinje u podne i održaće se kraj spomen obeležja Žrtvama fašistike racije.

Tada će se prisetiti na krvavi trodnevni pir fašističke hortijevske vlasti kada je na ušću Velikog bačkog kanala u Tisu ubijeno i u hladnu vodu bačeno oko 400 Jevreja, Roma i Srba, potom će Srpska pravoslavna crkvena opština održati parastos nevinim žrtvama, a onda će se položiti venci i zapaliti sveće kraj spomen ploča sa imenima stradalih. Narodna biblioteka Bečej od 13,30 sati organizuje svečanost povodom tragičnih događaja pre 74 godine i u okviru toga biće prikazan amatersko-dokumentarni film „Nasleđe jevrejske zajednice u Bečeju“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име