Najveća investicija u opštini Bečej u poslednjih trideset godina, fabrika za doradu semena „KWS“, vredna oko 40 miliona evra koja će zaposliti direktno i indirektno do 250 ljudi, svečano će biti otvorena 28. novembra. Centar je inače počeo sa radom u prvoj polovini septembra, kada su sve proizvodne linije prošle probni rad. Već tada je zaposlen i angažovan deo ljudi potrebnih za neometanu proizvodnju.

 

– Radim ovde četiri meseca i sve je u najboljem redu. Zadovoljan sam poslom i primanjima, zaposlen sam za stalno, a pre toga sam sedam godina bio nezaposlen – rekao je Karolj Bakša (44) koji radi u „KWS“-u na radnom mestu bravara. U sličnom tonu govori i Miomir Vuković (41), smenovođa.

– Zadovoljan sam i platom i poslom, fabrika je ok, moderna i produktivna, mašine su nove, sve drugačije nego u prethodnoj firmi gde sam radio.

– Ovde sam četiri meseca i mogu iz iskustva da kažem da je firma fenomenalna, ne viđa se svaki dan, naročito u Bečeju – konstatovao je Igor Prošić (35) koji u „KWS“-u radi na neodređeno na poslovima održavanja. – Zahteva se maksimalno, ali se i dobija maksimalno. – Veoma sam zadovoljan poslom, organizacijom rada i uopšte kolektivom. Za ovako kratko vreme smo uspeli da izgradimo dobre odnose, pa je atmosfera kao u porodici – rekao je Laslo Horvat (42), smenovođa. Posle probnog rada, „KWS“ je maksimalnim kapacitetom krenuo u rad 25. septembra. – Prva kampanja je prošla uz neke dečje bolesti, jer je fabrika za doradu semena veoma složeni kompleks. Oprema je kupljena od najboljih svetskih proizvođača, ali sa više mesta u svetu i Evropi i trebalo je sve to „uštimati“. I pored svega toga kampanja je prošla bez većih problema i zastoja i time smo zadovoljni – rekao je Srđan Popov Tapavički, šef centra za doradu semena „KWS“-a.

Do svečanog otvaranja 28. novembra, u bečejskom „KWS“-u nameravaju da urade još nekoliko stvari. – Do sada smo uradili doradu semena kukuruza, a do otvaranja planiramo da to učinimo i sa semenom suncokreta. Dorada se sastoji od sušenja, čišćenja, tretiranja i pakovanja semena u male vreće. U svakom slučaju, do otvaranje bi trebalo sve da bude završeno, a 28. novembra će biti prezentovano – kazao je Popov Tapavički. Dakle, prva faza izgradnje Centra za doradu semena „KWS“ biće zvanično otvorena 28. novembra, a posle toga će krenuti druga faza koja će obim proizvodnje centra povećati za dva puta. Značajnu ulogu u dovođenju ovog nemačkog investitora u najveću potisku opštinu svakako ima lokalna vlast, a prema nezvaničnim informacijama, na pomolu je konačni dogovor o dolasku još jednog značajnog investitora.

 

Izvor: Opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име