Vladimir Marković, Svetlana Relja, Balaž Bala, Stevan Spajić, Olivera Dunđerski, Andrea Turzai deo su su Tima za zaštitu i unapređenje životne sredine koji postoji u okviru Lokalne akademske mreže (LAM) u Bečeju. Ovih dana pomenuti aktivisti, mahom studenti sa prirodnjačkih smerova fakulteta novosadskog univerziteta, vredno rade na organizaciji tribine koja nosi naziv „Živi svet oko nas u Bečeju“.

 

Oni će na tom skupu govoriti o bogatstvima najveće potiske opštine, o kojima malo koji sugrađanin zna. O čemu će u četvrtak 9. oktobra u 18 sati u Kreativnom centru Gradskog pozorišta biti reč, otkrili su novinarima. Naša deca znaju dosta o egzotičnim vrstama, a ne znaju, na primer, šta je tiski cvet. Takođe, mnogi mešaju vidru i dabra. Zato smo rešili da, prvo edukujemo mlade, a da na vrste koje nas okružuju stavimo akcenat i na tribini na koju su svi dobrodošli, rekao je Balaž Bala.

Cilj je da se lokalno stanovništvo informiše i edukuje o vrednostima lokalne flore i faune. Drugim rečima – šta živi oko nas, u kakvom stanju je ovdašnji biodiverzitet, to su teme tribine, saglasni su članovi Eko – tima LAM-a Bečej. Pored organizacije tribine, mladi su sa svojim mentorima, među kojima je i Goran Sadžakov, radili i na drugim projektima i sprovodili razne aktivnosti. Jedna od njih je i, kako je Stevan Spajić, apsolvent biologije na Prirodno – matematičkom fakultetu u Novom Sadu objasnio, i Zeleni fond Goranskog parka, podržan od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

– Projekat ima za cilj izradu biološke osnove Goranskog parka, tu je i popis svih stabala u parku, kao i izrada mape u elektronskoj formi gde su sadržani podaci o svakom pojedinačnom stablu. Pod tim podrazumevamo latinski, mađartski i srpski naziv, starost, visinu, vitalnost, dekorativnost, visina do prvih grana. Tim su projektom su predviđene i održane edukacije za decu iz ovdašnje predškolske ustanove i prvih razreda osnovnih škola. Prilikom ovih edukacija učesnici dobili opšte informacije o Goranskom parku i učestvovali u prikupljanju materijala za izradu herbarijuma parka koji će predstavljati još jedan rezultat projekta, objasnio je Spajić. Pored toga, članovi Tima radili su i na projektu „Bečej, mladi i biodiverzitet, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Prvo su o biljnim i životinjskim vrstama bečejske opštine edukovani članovi, a potom učenici srednjih škola, građani.

– Radi podizanja nivoa znanja clanova tima o lokalnom biodiverzitetu,u saradnji sa Zavodom za zastitu prirode organizovane su edukativne radionice, odnosno terenski izlasci u Park prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“. Potom su tu bila i studijska putovanja u specijalne rezervate prirode Carska bara, Slano Kopovo i Zasavica sa ciljem da se tim upozna sa primerima dobre prakse upravljanja zastićenim područjima i razvojem biološke raznovrsnosti na njima, kao i sa ekoturizmom. U okviru edukacija učenika srednjih škola, kako nam je rečeno tim je anketirao mlade na temu biljnog i životinjskog sveta najveće potiske opštine. Prikupljanje arhivske građe, odnosno knjiga, stručnijh radova i ornitoloških časopisa na temu biološka raznovrsnost opštine, i to sa ciljem da građani budu dobro informisani o tome je u završnoj fazi, jer je do sada na broju oko 80 naslova koji će svoje mesto naći u Narodnoj biblioteci Bečej. Pomoć u ovom poslu Tim je dobio od Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine i departmana za biologiju PMF-a u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име