Sveće i cveće na spomenicima pravoslavnog groblja u Bočaru za mitrovdanske zadušnice
Sveće i cveće na spomenicima pravoslavnog groblja u Bočaru za mitrovdanske zadušnice

Lep novembarski dan uoči Mitrovdana, izmamio je veliki broj Bočaraca na pravoslavno groblje povodom poslednjih ovogodišnjih Zadušnica.

Nisu se kraj grobova predaka, rođaka i prijatelja našli samo meštani, već i zavidan broj onih koji ne žive u najmanjem selu novobečejske opštine, ali poštuju tradiciju i shodno tome zapalili su sveće, položili cveće na nadgrobne spomenika i pomolili se za pokoj duša upokojenih.

Seoska kapela je za sve žitelje Bočara bez obzira na veroispovest
Seoska kapela je za sve žitelje Bočara bez obzira na veroispovest

Imajući u vidu da je Bočar po broju stanovnika sve manji, evidentno je da ima više upokojenih nego živih Bočaraca. Za pohvalu je što ovi drugi održavaju oba seoska groblja, pravoslavno i katoličko sa dva dela, na kom su odvojeno sahranjeni Mađari i svojevremeno Nemci, pa se bez poteškoća stiže do svakog grobnog mesta.

Samo šest dana ranije, na Sve svete, žitelji katoličke veroispovesti posetili su svoje groblje, položili cveće i odali pomen svojim precima.

Treba istaći da je u Bočaru pre par godina izgrađena kapela ispred pravoslavnog groblja, koja je za sve meštane bez obzira na veroispovest. Tako Bočarci na večni počinak odlaze sa istog mesta, kao što su njihovi preci vekovima živeli i oni sada žive jedni s drugima u slozi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име