Udaljen svega dva kilometra od nadaleko čuvenog dvorca „Fantast”, blizu Topolskog puta, napušten i prepušten zubu vremena, usred plodne ravnice, nalazi se letnjikovac porodice Gomboš. Vlasnik imanja, Deže Gomboš, pravnik iz plemićke porodice koja datira još iz 13. veka, sa suprugom Žužanom Galamboš 1944. godine odlazi, seli se u Mađarsku.

Kuća u centru Bečeja, današnji prostor Auto moto saveza Srbije, pomenuti letnjikovac, zemlja i bogata zbirka knjiga na pet jezika, koja većim delom nije sačuvana, dok se deo nalazi u Narodnoj biblioteci Bečej, ostali su iza bračnog para koji je svoje poslednje dane proveo u Budimpešti. Nakon smrti supruga 1950. godine, Žužana Galamboš izdržavala se od ručnog rada. Naslednike iza sebe nisu ostavili.

O Dežeu i Žužani Gomboš malo je toga poznato, ali se zna, jer o tome svedoče i fotografije, da su bili važni učesnici u javnom životu Bečeja. Interesantno da je plemić osnivač prvog teniskog kluba u Bečeju, jednog od najstarijih na ovim prostorima.

Velelepni objekat u srcu Vojvodine, za koji interesovanje Bečejaca raste, i to zahvaljujući entuzijastima koji su ukazali na ovaj zapostavljeni dragulj, od 1950. do 1960. godine poslužio je kao dom za stare.

Okružen bršljenom, u blizini je fontana u obliku biste mlade žene, ovaj zapostavljeni objekat mogao bi uz trud i određena ulaganja, na prvi pogled u fasadu, biti jedinstveni turistički potencijal opštine Bečej.

Novoosnovano Udruženje građana „DUD“ zatražilo je od lokalne samouprave da se spisak kulturno – istorijskih spomenika u najvećoj potiskoj opštini proširi. Za Gombošev salaš, sa parkom, članovi „DUD-a“ predlažu da dobije kategorizaciju objekta od posebnog značaju. Prema rečima predsednika udruženja Svetislava Hadnađeva, Bečej bi kao zajednica na adekvatan način tako prikazao sav potencijal kao građanska, tolerantna i multikulturalna sredina. Ali nije letnjikovac pomenute plemićke porodice jedini koji bi trebalo da se zaštiti, napominje Hadnađev.

I dok se čeka odluka Komisije za istorijske spomenike i nazive ulica, „hitnom intervencijom“ u vidu košenja trave i uklanjanja divljeg rastinja ispred i oko odmarališta porodice Gomboš, moglo bi se urediti primamljivo izletište.

Inače, portret Dežea Gomboša nastao 30-ih godina 20. veka, nalazi se sada na zidu svečane sale u zgradi opštine. Autor nije poznat, ali se pretpostavlja da je u pitanju jedan dvorski slikar iz Holandije koji je nekoliko godina boravio u Bečeju i to na imanju Gomboševih, na Topolskom putu. Na taj se zaključak došlo na osnovu autobiografije umetnika koji je u toj knjizi naveo da je uradio tri portreta te imućnu porodice. Slika veleposednika na konju, pozajmljena je iz zbirke Gradskog muzeja Bečej.

 

1 KOMENTAR

  1. Divna priča o još jednom bogatstvu koje treba popularizovati. Dvorci, Vetrenjače, čarde, etno sela, salaši, manastiri, etno kuće, muzeji, parkovi, jezera, reke, prirodne oaze, itd. zemlja nam je prelepa ali toga nismo svesni.
    Da li možete napisati tačniju odrednicu dvorca, rekli ste dva kilometra od Fantasta, ali u kom pravcu, Mileševa, Bečeja? da li je blizu Kovačevićevog salaša ili?
    hvala unapred,

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име