Az Óbecse község által kiírt médiapályázaton az értékelő bizottság határozata alapján a legtöbb pénzt – a kettő millió dinárból másfelet – a TV Bečej ТV prozor nevű projektjének ítélték oda. A bizottság úgy döntött, hogy a községi költségvetésből nem kell pénzt áldozni magyar nyelvű elemző és kutató újságírói tartalmakra.

A VTV Komnet DOO Subotica tulajdonában lévő tévé mellett 250-250 ezer dinárt nyert ezen a pályázaton a Radio active Bečej Razgibavanje című reggeli műsora és a Dnevnik napilap Bečejske razglednice című rovata, amelyet Dražen Ćurčić ügynöksége javasolt. A bizottság tagja volt Vladimir Pavlović (Komnet Elektronikus Médiák Egyesülete), Katarina Filipović (RAB Srbija) és Ivica Šmit (ANEM és Lokal pres).

A határozat szerint Vladimir Filipović lehetséges érdekütközésre hivatkozva nem vett részt az óbecsei tévé projektjének az értékelésében és a szavazásban, mivel a tévé tulajdonosának a szervezete javasolta őt a bizottságba.

A dolog érdekessége, hogy Dragan Tošić polgármester nem fogadta el az újságírószervezetek azon javaslatát, hogy a bizottságban helyet kapjon Petar Jeremić (Szerbiai Újságírók Egyesülete) és Nedim Sejdimović (Szerbiai Újságírók Független Egyesülete és Vajdasági Újságírók Független Egyesülete).

A bizottság nem támogatta az Óbecsei Ifjúsági Szervezet projektjét, amely a MojBečej.rs portálon jelent volna meg Mit csinál a helyi hatalom – A közfinanszírozás Óbecse község polgárainak a fókuszában címmel. A projekt a szerzők szerint segítette volna a magyar kisebbség tájékoztatását is, mivel a közpénzek költéséről és a korrupcióról írott elemző és kutató cikkeket magyar nyelven is közzétették volna. A község magyar lakosságát ezzel megfosztották annak a lehetőségétől, hogy közpénzen fontos témákról tájékozódjon az anyanyelvén.

Emlékeztetőül: az idei első médiapályázaton a legtöbb pénzt, egymillió dinárt az újvidéki Brif.rs portál nyerte, amely nem készít saját anyagot, hanem másoktól másolással vesz át cikkeket.

A készülő új médiastratégia reményt jelenthetett volna a szakma elkötelezettjei számára, de a sajtó átlátható finanszírozása és a bizottságok szakmai összetétele mellett kardoskodó szakemberek elálltak attól, hogy részt vegyenek a kidolgozásában. A jelek szerint sötét jövő vár a szerbiai újságírásra.

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име