Prvi put u opštini Bečej kao pomoć deci sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju, biće angažovani lični pratioci, a oni će sa radom početi 1. oktobra.

 

 

Lični pratilac, personalni asistent i pedagoški asistent, termini su koje je pojasnila Margarita Berček, predsednica Interresorne komisije.

– Lični pratilac i personalni asistent, njih poznaje oblast socijalne zaštite, dok su pedagoški asistenti iz oblasti obrazovanja. Prema Pravilniku o bližim uslovima i standardima kod pružanja usluge socijalne zaštite definisano je da je lični pratilac dostupan je detetu sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u životu, u oblasti kretanja, higijene, oblačenja i komunikacije pod uslovom da je uključeno u vaspitno obrazovnu ustanovu do kraja školovanja, navela je Berček i dodala da je obaveza je lokalne samouprave da obezbedi lične pratioce, koji se dodeljuje se pojedinačnom detetu. Dvoje će dece tako dobiti podršku, a u planu je da lične pratioce dobije još troje. Interresorna komisija istakla je prioritete, jer je broj angažovanih za sada ograničen na dva.

– U saradnji sa Školskom upravom Novi Sad, Ministarstvom prosvete i uspeli smo da obezbedimo lične pratioce, rekao je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i pojasnio da očekuje saglasnosti resornih institucija kako bi se obezbedilo još troje. – Kako bismo intervetno rešili gorući problem, sada će biti angažovano ukupno četiri lica, na po pedeset odsto angažovanosti, a čekamo saglasnosti resornih instuticija za još troje. Interresorna komisija u Bečeju formirana je 2010. godine, a kako je predsednica objasnilau tom je periodu podneto više od 250 zahteva, za decu uzrasta od dve godine, do punoletstva, među kojima je bilo slučajeva odlaganja polaska u školu dece, odnosno korekcije izgovora glasova, ali i višestrukih smetnji.

Prema rečima Berček opština Bečej prepoznata je kao primer dobre prakse i podaci o tome se nalaze i u zbirci o inkluzivnom obrazovanju na nivou Srbije.

Ipak, još je uvek u proceduri na nacrt o osnovnoj i dodatnoj podršci deci u opštini Bečej, sastavljen pre dve sedmice, koji treba da bude usvojen.

 

Foto: Ilustracija

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име