Donošenje programskih budžeta je zakonska obaveza za sve lokalne samouprave od naredne godine, a iz takvih budžeta građani će moći jasnije da vide na šta se troši njihov novac, rečeno je danas u Subotici na radionici u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

 

Podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vesna Piperski Tucakov, rekla je da će građani kroz programski budžet moći da vide šta lokalna samouprava želi da postigne u nekoj od ukupno 15 oblasti, i koliko je i za koju namenu izdvojila sredstava. -Preciznije će biti sve. Građanima će biti jasnije kad čitaju budžet šta je to što radi lokalna samouprava, jer ovi budžeti treba da se oslone na strateške planove, a onda ćemo na tim pozicijama, u tim oblastima, moći da vidimo koliko je za tu namenu i izdvojeno sredstava, objasnila je Piperski Tucakov. Šefica Gradske službe za finansije u Subotici, Dubravka Rodić, rekla je novinarima da će programski budžet biti za taj grad novost u smislu sastavljanja same odluke, ali i da je budžet grada već za ovu godinu sadržao dobar deo programskog „šifriranja“. Ona je precizirala da se u samoj Odluci o budžetu za ovu godinu, kroz kapitalne izdatke ili same linijske pozicije budžeta, može videti koja ulaganja grad planira za pojedine projekte. Uz podsećanje da je programski budžet od 2015. godine zakonska obaveza svih budžetskih korisnika i njegovih donosilaca, ona je navela da će biti noviteta u vidu još detaljnijeg iskazivanja stavki koje do sada nisu bile iskazivane, čime će građani imati mogućnost dodatne informisanosti po pitanju trošenja budžetskih sredstava.

-Programski budžet bi trebalo u suštini da donese još transparentnije prikazivanje rashodovne strane budžeta. Slušajući sve ove obuke koje smo danas imali, mi smo daleko ispred većine lokalnih samouprava u Srbiji po pitanju načina iskazivanja trošenja budžetskih sredstava, ocenila je Rodić. S tim u vezi, ona je podsetila da već desetak godina subotička lokalna samouprava na svom sajtu objavljuje Odluke o budžetu, izmene i finansijske planove svakog pojedinačnog budžetskog korisnika i fondova. Radionice ovog tipa, koje će biti organizovane za svih 45 opština u Vojvodini, imaju za cilj da pomognu zaposlenima u lokalnim samoupravama da što uspešnije ispune zakonsku obavezu da od 2015. godine uvedu i počnu da primenjuju programske budžete. Osim Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, obuke za izradu projektnih budžeta pružaju i Ministarstvo finansija i Stalna konferencija gradova i opština.

 

Izvor: RTV

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име