Naciji treba pomoći da se javni novac na valjan način troši, složni su učesnici tribine „Sa opštinskim budžetom na ti“, koju je, uz partnere Opštinsku upravu i Opšte udruženje preduzetnika u petak (6. decembra) organizovalo Bečejsko udruženje mladih (BUM). [widgetkit id=98]

 

Javne finansije, naročito procesi koji se tiču lokalnih budžeta, prema oceni organizatora interesuje sve veći broj žitelja najveće potiske opštine. O tome svedoči možda do sada najveći broj prisutnih na skupovima ovakvog tipa. Naime, BUM je i ranije organizovao tribine na kojima se diskutovalo o javnim finansijama, ali je skup od pre dva dana okupio preko 60 ljudi. To je primetio i Dragan Dobrašinonović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, koji je u varoš kraj Tise sličnim povodima dolazio i ranije.

– Nade ima, ako je sudeći prema broju prisutnih. U ovoj hladnoj sali danas sede ljudi kojima je stalo do toga da se stane na kraj zloupotrebi javnih sredstava. Nama, predstavnicima civilnog sektora i građanima, preostaje da se organizujemo i da stalno budemo u kampanji za normalno i pristojno društvo. Nedostaje nam da napravimo platformu i stvorimo novu političku elitu koja će se drugačije ophoditi prema javnim sredstvima, rekao je Dobrašinović.

U svom izlaganju on se dotakao i bečejskih prilika.

– Da sam ja napravio račun za telefon od 118.000 dinara, za mesec dana, kao vaš predsednik opštine, stavio bih listing na bilbord kako bi svi videli sa kim sa razgovarao, izjavio je Dragan Dobrašinović.

Prema rečima Miroslava Prokopijevića sa Instituta za evropske studije, bar desetak odsto javnog novca bude pronevereno.

– Gde ima mnogo javnog novca ima mesta za pronevere. Na lokalnom nivou se ne troše zanemarljiva sredstva. To je polovina novca koja se potroši na penzije. Zbog rđavog korišćenja državnog novca godišnje nestane jedan autoput kroz celu Vojvodinu, naveo je Prokopijević.

Na skupu je govorio Miroslav Mitrović iz Državne revizorske institucije (DRI). Mitrović je predstavio rad ove institucije, rekavši da DRI samostalno odlučuje o tome koji subjekat će biti predmet revizije. Kao rezultate rada naveo je 207 izveštaja od 2009. godine, a među njih je uvrstio i prekršajne i krivične prijave.

Sukob interesa ne znači da je neko povredio zakon, ali je sigurno da može da signalizuje da do povreda može doći, kazao Dejan Milić iz Agencije za borbu protiv korupcije, takođe govornik tribine. On je ocenio da su lokalni budžetu Eldorado za zloupotrebe, kao i da se politička lojalnost vulgarno kupuje.

Nakon izlaganja govornika, u diskusiju su se uključili i prisutni. Među njima je bio načelnik odeljena za finansije Opštinske uprave Bečej Đorđe Popov koji je otkrio da će „lokalna kasa“ u 2014. biti „lakša“ u odnosu na ovu godinu. Prema njegovim rečima zbog smanjenja pojedinih prihoda, među njima i poreza na zarade, kao i na naknade za građevinsko zemljište, budžet opštine Bečej biće manji nego u 2013. godini.

Ova tribina je bila jedna od aktivnosti na projektu, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. „Sa opštinskim budžetom na ti“ za cilj ima da se podigne učešće građana u definisanju i nadgledanju lokalnih javnih politika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име