becej centar 50

Naredna sednica Skupštine opštine Bečej biće najverovatnije zakazana za ponedeljak 7. oktobar. Prema rečima predsednika skupštine Petera Knezija tada bi trebalo da se usvoji nih važnih odluka, a među njima možda i najiteresantnija biće predlog za ukidanje takozvane poljočuvarine.

Naime, predsednik lokalnog parlamenta je najavio da će biti predloženo ukidanje ove vrste nameta, pa će se tako uvažiti mišljenje pokrajinskog ombudsmana da Skupština opštine Bečej u odlukama iz 2011. godine nije imala ovlašćenje da uvede naplatu poljočuvarine.

– Kada smo tu javnu dažbinu uvodili bilo je dva načina da to rešimo – da se opštinskom odlukom terete vlasnici poljoprivrednog zemljišta, dok je drugi, za koji smatram da je ispravniji, taj da se sa oko 3.500 korisnika potpišu ugovori, što je bilo fizički nemoguće. Predlažući ovakav način naplaćivanja poljočuvarina ugledali smo se na opštinu Srbobran, ali smo znali da ćemo se, kad se prva ocena zakonitosti pojavi, biti u problemu, jer ta odluka nije u nadležnosti lokalne samouprave, izjavio je Peter Knezi.

Ukoliko skupština opštine donese odluku da se za usluge zaštite poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Bečej raspisuje javna nabavka, poljočuvarska službu „LINK“ – FTO, koja je to do sada radila, neće imati pravo ni da učestvuje, jer je lokalna samouprava njen većinski vlasnik.

Sa usvajanjem izveštaja o prihodima i rashodima u opštinskoj kasi za prvih pola godine se već ozbiljno kasni, a moguće je da se odbornici ni na narednoj sednici neće izjašnjavati po pitanju rebalansa budžeta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име