Umalo da spoji Bačku i Banat
Umalo da spoji Bačku i Banat

Nakon što je najverovatnije noćas otkačeno oštećeno plutajuće pristanište na Tisi kod Bečeja je oko 13 sati danas ponovo približeno obali.

Nadležne opštinske službe su tokom dana uspele da obezbede odgovarajuću mehanizaciju i da je vrate u prethodni položaj.

O slučaju je obaveštena lučka kapetanija, kao i vodna inspekcija, navode iz lokalne samouprave, sa ciljem da se informišu plovila koja saobraćaju ovim delom Tise.

Mala marina ponovo privezana
Mala marina ponovo privezana

 

Inače, plutajuće pristanište znatno je oštećeno početkom oktobra 2020. godine, nekoliko meseci nakon postavljanja, kada je na njega naleteo teretni brod.

Podsetimo, na obali Tise u Bečeju izgrađeno je pristanište sa plutajućim objektom za male brodove i ribolovce. U ovom prekograničnom projektu učestvuju i dve opštine iz Mađarske – Alđe i Čongrad, u kojima je, takođe, izgrađen ovaj tip pristaništa, sa ciljem unapređenja uslova za razvoj vodenog turizma na Tisi.

Vrednost celokupnog IPA projekta iznosi 500.000 evra, a investicija u Bečeju iznosi 172.000 evra, za šta je lokalna samouprava putem kredita obezbedila 18 miliona dinara. Opštini Bečej će biti refundirano 85 odsto sredstava, a preostali iznos u visini od 2,7 miliona dinara obezbeđen je od strane viših nivoa vlasti.

Sve tri opštine koje zajedno učestvuju u ovom projektu, pored mreže pristaništa, unaprediće i smeštajne kapacitete u neposrednom priobalnom rejonu oko pristaništa.

U sklopu plutajućeg objekta, u takozvanom kontejneru biće smešteni ženski i muški toalet, tuš kabina, kancelarija pristaništa i čajna kuhinja. Objekat će biti priključen na javnu elektro distributivnu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Dužina plutajućeg pristaništa iznosiće 84 metara, a njegova ukupna površina 228 metara kvadratnih.

Što se tiče kapaciteta, maksimalno će moći da pristane 20 brodića, odnosno najviše 50 manjih ribolovačkih čamaca vezanih sa unutrašnje strane pod normalnim uglom.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име