Velika izložbena sala Gradskog muzeja Bečej bila je tesna da primi sve zainteresovane na svečanom otvaranju atraktivne izložbe Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Kikinda po imenu „Exotic zoo“. Očekuje se da slično zapaženo interesovanje bude sve do polovine maja, koliko je planirano da se svojevrsni preparirani „zoo vrt“ zadrži u gradu kraj Tise.

Jer, reč je o izložbi prepariranih životinja pomenutog odeljenja kikindskog muzeja.
-Zahvalni smo kolegama iz kikindskog muzeja što smo ovom izložbom postali partneri. Prvi utisak je izuzetan, imajući u vidu broj posetilaca na otvaranju, što znači da smo napravili pravi potez, konstatacija je u ime domaćina kustosa istoričara Nemanje Karapandžića.
Direktorka Narodnog muzeja Kikinda arheolog mr Lidija Milašinović primetila je da je slično interesovanje bilo i u drugim gradovima na svom putešestviju izložbe „Exotic zoo“. A već su je videli, naravno pored Kikinđana, žitelji Valjeva, Pančeva, Prijepolja, Šapca… Očekuje da se saradnja dva muzeja nastavi, te da se Bečejci u dogledno vreme s nekom svojom postavkom predstave Kikinđanima.
-Prvo što moram da naglasim, jeste da su eksponati poklon Zoološkog vrta iz Beograda i sve životinje su prirodnom smrću uginule i onda su preparirane. Prve životinje nam je poklonio tadašnji direktor beogradskog Zoološkog vrta mr Vuk Bojović krajem 2003. godine, a onda je počeo veoma odgovoran i nimalo lak posao prepariranja, koji je trajao oko pet godina. Naravno, mi smo u našem muzeju, kako su koje preparirane životinje stizale, organizovali tematske izložbe, a od 2010. godine smo pripremili postavku ovakog obima, koja prikazuje sedamdesetak životinjskih vrsta iz raznih krajeva sveta. Na taj način posetioci osetei, bar, delić prekrasne divljine Australije, vrelinu afričkih ekvatorijalnih šuma, ezgotiku Brazila, nepreglednost i širinu Azije… saznali smo od autora izložbe višeg kustosa biologa Narodnog muzeja Kikinda Ljubice Vojvodić.

Inicijalni fond Prirodnjačkog odeljenje kikindskog muzeja delo je zoopreparatora iz Novog Kneževca Stevana Dimitrijevića, nastao u periodu od 1946. do 1961. godine. Drugi deo je materijal preuzet 1993. godine iz biološkog kabineta kikindske Gimnazije i reč je o predmetima pribavljenim od osnivanja ugledne škole 1858. godine do početka Drugog svetskog rata.
-Nijedan muzej nema ovakvu zbirku prepariranih životinja i time se ponosimo. Veoma je dragocena iz razloga što se u prirodi životinje ne mogu videti sa svih strana, a ovako preparirane mogu. Zato ove životinje, prosto, mame. Pogotovo najmlađe, a oni dovode mame, tate, bake, deke… Svaki eksponat je na svoj način vredan. Izdvojila bih par, ženku i mužjaka, šimpanza, zatim ženku orangutana, koja je duplo manja od mužjaka, pa najmanjeg izloženog majmuna marmozeta, kome ne odgovara klima u Srbiji i ne može se videti u bilo kom ovdašnjem zoološkom vrtu, već samo u našoj zbirci. Meni lično je najatraktivniji ptica kljunorog, možda zbog trepavica koje ima, zaključila je Ljubica Vojvodić.
Sav materijal na izložbi preperirali su Srđan Vučković iz Beograda i nedavno preminuli Radivoj Jančić Braca iz Novog Kneževca.

Valja podsetiti da i Gradski muzej Bečej ima atraktivnu zbirku prepariranih ptica s ovog područja, dar preperatora Lasla Antala iz Bačkog Gradišta. Imajući u vidu s kakvim zanimanjem su Bečejci dočekali kikindsku izložbu preperiranih životinja, verujemo da će u bečejskom muzeju razmisliti da izvade svoje ptice iz depoa i prezentiraju ih javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име