Decenijama je Matica srpska polagala nade u Zakon o restituciji koji bi trebalo da joj vrati 342 jutra plodne oranice u okolini Bečeja, kao i dvorac Fantast sa kapelom ukrašenom slikama i mozaicima Uroša Predića.

Svu tu imovinu, Matici je 1940. godine testamentom zaveštao veleposednik Bogdan Dunđerski (1862-1943). Zakon je stupio na snagu, ali je pre nekoliko dana Privredni sud u Novom Sadu proglasio bankrotstvo stečajnog dužnika PIK Bečej, u čijem sastavu je i zadužbina Dunđerskog. Stečajnom upravniku Pavelu Severinjiju naloženo je da pristupi unovčenju propalog kombinata. Stoga je Upravni odbor Matice srpske javno skrenuo pažnju potencijalnim kupcima da imovina bivšeg veleposednika, zaveštana Matici, nije na prodaju. Čim su se stekli zakonski uslovi, Matica je još 13. juna 2006. godine tadašnjoj republičkoj Agenciji za imovinu podnela prijavu oduzete imovine, koja uključuje i imetak Dunđerskog.

– Zatim smo 18. decembra 2012. godine podneli Agenciji za restituciju i zahtev za vraćanje zadužbine Bogdana Dunđerskog, navodi predsednik Matice Dragan Stanić, prenose Novosti. To, dodaje Stanić, znači da imovina zadužbine Dunđerskog pod upravom Matice srpske ne može biti otuđena, niti se njome može raspolagati na bilo koji način pre okončanja postupka restitucije, koji je u toku. Stečajni upravnik PIK Bečej Pavel Severinji obećao je da će tokom stečajnog postupka zadužbina biti izuzeta iz stečajne mase. U Matici se nadaju da će obećanje biti ispunjeno.

 

Izvor: Radio 021

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име