Goran Čimburović bíró személyében öt év után először neveztek ki elnököt az óbecsei alapbíróság élére.

Január elsején lépett életbe a bíróságok és ügyészségek székhelyéről szóló új törvény, ennek köszönhetően kezdte meg ismét a működését Óbecsén az alapfokú bíróság és ügyészség, amelyhez egy törökbecsei bírósági egység is tartozik. Čimburović eddig megbízott elnökként látta el feladatát, és mostani megbízatása öt évre szól.

Marko Božović szóvivő elmondása szerint az óbecsei bíróság működése hatékonyabb és gazdaságosabb lett, fél év alatt több eljárás végére került pont, mint amennyi új ügy érkezett a bíróságra, így jelentős mértékben csökkent a régi peres ügyek száma. Megtudtuk tőle azt is, hogy miután az igazságügyi minisztérium és az óbecsei közvállalatok nemrégiben megállapodást írtak alá az alternatív szankciók végrehajtásáról, a múlt héten már meg is született az első három olyan jogerős ítélet, amely börtön vagy pénzbüntetés helyett közmunkára kötelezi az elítélteket. Az eredeti tervek szerint szeptember elsején kezdik meg működésüket a közjegyzők Szerbiában, ezzel kapcsolatosan az óbecsei alapbíróságon megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: a közjegyzők hitelesítéseket, az igazolások kiadását, a peren kívüli eljárásokat fogják átvenni a bíróságoktól, és mind Óbecsére, mind Törökbecsére egy-egy közjegyzőt fognak kinevezni.

A közjegyzők magánvállalkozókként fognak működni, és díjszabásukat tarifarendszer szabályozza majd. Mivel egyelőre kevés közjegyző tette le a szükséges vizsgát, elképzelhető, hogy a közjegyzői rendszer később lép életbe a tervezettnél. Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име