Egyre kevesebben laknak az óbecsei községhez tartozó Drea településen. A faluban nincs, vagy csak nagyon kevés a munkalehetőség, önkormányzati támogatás szinte nem érkezik, a családok nagy hányada szociális segélyből tengődik. Még hétköznapokon is szinte üresen kongnak az utcák Dreán.

 

A 650 lelket számláló falu alig 23 kilométerre van Óbecsétől, 12-13 kilométerre Topolyától. Aki teheti mezőgazdaságból tengődik, egyesek idénymunkából élnek, de ennél sokkal több a munkanélküli. Nem is csoda, hogy a tömeges kivándorlás hulláma ezt a falut sem kerüli el.

Deli Melinda nyolc évvel ezelőtt költözött a faluba, családot alapított, de mint mondja, ha tovább romlik a helyzet, váltani kényszerülnek. „A minimálbérből nem lehet megélni, ezt mindenki tudja. Én szerencsésnek mondhatom magam, mivel itt a faluban van egy csirkefarm, ahol én munkát kaptam, szóval van munkám idézőjelben. Mi nagyon szeretnénk itt maradni, de ha más megoldás nem lesz, nekünk is el kell innen menni.”

A Magyari családban szociális segélyből ennyire jut: egy félig felépített ház, gallyak az udvaron – ez a tűzrevaló. Néhány állat az összetákolt ólban – csak próbálkozás. Az apa idénymunkát vállal, de tervei is vannak.

Magyari Zoltán: „Tervben van az állattenyésztés, de nincs miből megalapozni az ólakat. Terv az van, de a lehetőségek kicsik.” A szociális segély havonta alig 10-12 ezer dinár. Az Almási családban ennek a fele csak a három középiskolás gyerek autóbusz-jegyére megy el. A többit be kell osztani, de munkával pótolják a hiányt. Almási Imre: „Szezonmunkában dolgozunk, én meg az asszony meg a nagyobbik fiam dolgozunk. Be bírunk teremteni egy kis tűzrevalót, egy kis disznóvágás és ennyi.” A fiatal szülők, de főleg az anyák helyzetét az hátráltatja, hogy a faluban nincs óvoda, így a kisgyerek mellet nem vállalhatnak munkát. Az idősebb óvodásokat, a faluban levő hét gyereket, azonban naponta autóbusz viszi-hozza a milesevói óvodába. Juhász Cékus Anasztázia: „Nagyon sok mindent szeretnének, de így nem lehet, nem támogatnak bennünket.” A faluban heti kétszer van orvosi rendelés, összevont osztályba jár a 11 alsós diák, továbbá nincs művelődési élet vagy sportolási lehetőség sem. A helyiek arra panaszkodnak, hogy a fiatalokat nem tartja itt semmi.

 

Forrás: Pannon RTV

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име