Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević i izvršna direktorka Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine Danka Vasiljević potpisali su danas u Bečeju Protokol o saradnji na realizaciji projekta za unapređenje uslova za prevođenje brodova na brani na Tisi.

Potpisavanju protokola prethodio je obilazak stare prevodinice na Tisi između Bečeja i Novog Bečeja preko koje je prošle godine prošlo više od 950 plovila, a transportovano je 354.000 tona robe.

-Ovaj projekat će otvoriti novu perspektivu rečnog transporta, omogućiti investicije u luke i podići performanse luke u Senti, ali i otvoriti mogućnost za dodatna ulaganja na rečnoj infrastrukturi, pre svega u Banatu, rekao je ministar Momirović. On je istakao da je ovaj projekat vredan 60 miliona evra.

Postojeća prevodnica na Brani na Tisi predstavlja usko grlo u plovidbi i smanjuje kategoriju plovnog puta uzvodno od prevodnice. Kako bi se ovaj problem otklonio, projektom je predviđeno da se pored postojeće, izgradi nova prevodnica većih gabarita, čime će se omogućiti prolazak većih plovila i sastava koji čine potiskivač sa po dve barže u dva reda.

Pomoćnik direktora JVP „Vode Vojvodine“ za HS DTD Stevan Ilinčić istakao je da će projekat doprineti drastičnom povećanju vodnog transporta na Tisi, što je od velikog značaja za očuvanje životne sredine i ekologije. Naime, povećanjem vodnog saobraćaja smanjiće se učestalost drumskog, a imajući u vidu da je vodni saobraćaj ekološki pogodniji, smanjiće se i emisija štetnih gasova.

JVP „Vode Vojvodine“ iz godine u godinu beleži povećanje broja prevođenja na Brani na Tisi. S obzirom na to da je na postojećoj prevodnici na Brani na Tisi poslednji remont obavljen pre 15 godina, kao i da postoje vidljiva oštećenja, JVP „Vode Vojvodine“ je ove godine ušlo u posao sanacije. U toku je izrada projektne dokumentacije, a očekuje se da će se u avgustu stvoriti uslovi i za otpočinjanje radova.

Podsetimo da je 2017. godine potpisan međunarodni sporazum o plovidbi Tisom između vlada Republike Srbije i Mađarske, čime je ova reka dobila međunarodni značaj.

Nakon potpisivanja protokola o unapređenju prevodnice u kabinetu predsednika opštine Bečej Dragana Tošića održan je sastanak na temu brze saobraćajnice Sombor – Kikinda koja treba da prođe i kroz opštine Bečej i Novi Bečej. Saobraćajnica dugačka oko 170 kilometara će raditi u segmentima. Deonica Bački Breg – Nakovo počinje da se radi u naredna tri meseca. Završetak ovog kapitalnog državnog projekta predviđen je za oko tri godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име