U Narodnoj biblioteci Bečej se trude da korisnicima ponude najbolje što mogu, pa u skladu sa mogućnostima i bogate svoje police.

 

Živimo u doba kada je sve popularnije čitanje elektronskih knjiga, međutim, oni koji su sa koricama i hartijom u svakodnevnom kontaktu, zbog posla, ali i iz ljubavi, ipak prednost daju upravo njima.

I mi smo se tako složili sa našom sagovornicom Elizabetom Šijačić iz Narodne biblioteke Bečej.

Bibliotekarka Šijačić radi na odeljenju za odrasle, gde su najmlađi članovi upravo oni koji su krenuli u srednju školu, a najstariji su naši vremešni sugrađani. Zato je ponuda tog odeljenja šarolika, a da bi se udovoljilo ukusu čitalaca valja se svojski potruditi.

– Srednjoškolci se najčešće učlanjuju radi školskih lektira, međutim, primećujem da među našim članovima ima sve više studenata koji uglavnom posuđuju stručnu publikaciju. Malo je onih koji postaju članovi zarad nekog drugog štiva, a ti uglavnom čitaju beletristiku. Takođe, mladi radije pronađu na internetu neko delo i pročitaju, iako smatram da veću vrednost ipak ima štampana knjiga. Prednost štampanih izdanja jeste obim same knjige, kao i udobnost pri čitanju. Ko je još spreman da provede par sati dnevno u stolici pred računarom da bi pročitao neko delo? Zbog toga se trudimo da naše odeljenje obogatimo sa što više dela koje omladinu zanima, i da ih tako privučemo. Ove godine nismo kupovali novu literaturu, ali smo dobili dosta knjiga na poklon od pokrajinskog sekretarijata, pa imamo i novih naslova, objasnila je naša sagovornica i najavila da se uveliko priprema spisak dela koja valja nabaviti na sajmu knjiga u Beogradu koji predstoji.

Lav Tolstoj, Ivo Andrić, Meša Selimović, Anton Pavlovič Čehov, Tomas Man neki su od autora čija dela su vanremenska i kojima bibliotekarka Šijačić daje prednost u odnosu na druge.

I baš u cilju popularizacije čitanja kvalitetnih književnih naslova, u ovoj ustanovi kulture i ove godine organizuju „Biblioigre“. U pitanju je takmičenje predviđeno za srednjoškolski uzrast, a učesnici će biti podeljeni u dve kategorije. Tako, prvu čine prvi i drugi razred srednje škole, a druga je predviđena za treći razred i maturante.

Za nas parola „knjiga je čovekov najbolji prijatelj” itekako važi. Vidimo se na „Biblioigrama“.

 

Jelena Mitrović, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име