Skoro 47 odsto mladih u Srbiji imalo je prvi seksualni odnos između 15. i 18. godine. Upravo je zbog važno da se mladi na vreme edukuju o reproduktivnom zdravlju i tako smanji mogućnost HIV infekcije, napominju iz Bečejskog udruženja mladih (BUM).

Tim povodom, njihovi aktivisti su 1. decembra podelili blizu 500 kondoma, jedno od kontraceptivnih sredstava, uz edukativne poruke o važnosti prevencije. Na ovaj način su obeležili Svetski dan borbe protiv side i skrenuli pažnju na to da mladi moraju da se brinu o svom zdravlju.

Između ostalog, mladi u Bečeju su poslali jasnu poruku da kondomi ne smeju biti tabu i da  da njihovi vršnjaci treba ih koriste. On nije samo zaštita od neželjene trudnoće (što je najčešća asocijacija kada razgovaramo o ovoj temi sa mladima), već zaštita od polno prenosivih bolesti kojih ima više od 30.

Pored toga, mladi kažu da kondomi nisu dovoljno pristupačni, najviše iz ekonomskih razloga, zbog čega se Bečejsko udruženje mladih trudi da uvek u svojim prostorijama ima dostupne besplatne kondome koje oni mogu da uzmu.

Svaki minut jedna osoba na globalnom nivou umire od posledica side, dok se svake godine beleži oko 2 miliona novih slučajeva infekcije HIV virusom. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu je do sada oko 60 miliona ljudi HIV pozitivno, a preminulo je više od 25 miliona ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име