Foto: Ilustracija

Mladi u Bečeju kažu da najavljena novčana podrška države od 100 evra neće rešiti konkretne probleme sa kojima se suočavaju, pokazali su rezultati ankete koju su među mladima sproveli omladinski novinari redakcije portala MojBečej.rs.

Svi anketirani mladi su informisani o najavljenoj pomoći i kažu da će im dobro doći, međutim mnogi smatraju da novac za koji su se prijavili služi kao “politička manipulacija”. Na pitanje kako će iskoristiti ovu pomoć odgovorili su na svoje lične potrebe, a skoro da nema onih koji će ovu pomoć odbiti.

Mislim da će svima dobro doći, ali ne mislim da će rešiti probleme mladih. Smatram da je to ogromna politička manipulacija i da se pomoć daje samo pred izbore. Novac ću iskoristiti na šoping. – Maja (20)

– Mislim da je ta pomoć tu da bi se podstakli mladi na vakcinaciju, kao i da pokažu da se brinu za mlade, iako nije tako. Ovakva pomoć je kratkotrajna i ne ispunjava potrebe mladih, posebno ako uzmemo u obzir to da dosta njih živi u poprilično lošim uslovima. Novac ću možda iskoristiti za neki mali odmor. – Olivera (19)

– Definitivno ne rešava nikakav problem mladih, nego je prosto cilj da se prikupi što više mladih glasača u političke svrhe. Svakako ću uzeti 100 evra i iskoristiti za lične potrebe, na primer za registraciju auta.Dragan (24)

– Smatram da je veoma lepo što država obraća pažnju na veću grupu mladih, ali se plašim da je u pitanju možda neka politička manipulacija. Novac ću čuvati u banci dok mi ne zatreba. – Uglješa (16)

Iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) kažu da ovakav vid podrške ne utiče na sistemsko rešavanje problema mladih u državi.

– Ovakav kratkoročni odgovor države ne može suštinski uticati na unapređenje trenutnog položaja mladih u Srbiji. Istraživanja koja KOMS od 2017. redovno sprovodi pokazuju da se mladi teže snalaze na tržištu rada, zbog neusklađenosti obrazovnog sistema i tržišta rada, ali i zbog manjka radnog iskustva usled čega se i teže zapošljavaju, naročito po prvi put, kaže za portal MojBečej.rs generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije Miljana Pejić dodajući da mladi u Srbiji smatraju da za svoj rad ne mogu da žive pristojnim životom.

Prema pomenutom istraživanju najvišeg nezavisnog predstavničkog tela mladih u Srbiji, skoro 80 odsto mladih u 2021. godini smatra da se primanjima ispod 80.000 dinara mesečno ne može pristojno živeti, a u realnosti oko 7 odsto mladih zarađuje više od toga. Ovi podaci govore o tome koliko su mladi ekonomski zavisni i u poziciji da ne mogu svoje potrebe da ostvare od sopstvenog rada, zaključuje Pejić.

– Prošle godine je više od petine ukupnog broja nezaposlenih u Republici Srbiji bilo mladih, uzrasta od 15 do 30 godina. U odnosu na prethodnu godinu, nezaposlenost mladih porasla je za nešto više od 10 odsto. Zabrinjava i to što je mnogo veći broj nezaposlenih mladih žena od muškaraca u uzrastu od 25 do 29 godina, a posebno i podatak da tranzicija od škole do prvog stabilnog i/ili zadovoljavajućeg posla u Republici Srbiji traje veoma dugo, skoro dve godine, kaže ona.

Inače, prema podacima iz Lokalnog akcionog plana za mlade opštine Bečej, koji je istekao 2021. godine, kao i na osnovu podataka sa poslednjeg organizovanog popisa stanovništva, u opštini živi oko 7.400 osoba starosti od 15 do 30 godina.

Podsetimo, prijave za novčanu podršku države traju do 30. januara, a za dobijanje novčane pomoći u iznosu od 100 evra mogu da se prijave svi mladi od 16 do nenavršenih 30 godina.

Autorka: Jovana Pongračić

Tekst nastao u okviru obuke za omladinske novinare „Pokreni mehanizam!“ koju sprovodi Bečejsko udruženje mladih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име