Mladi u opštini Bečej nedovoljno su informisani o dostupnosti vakcine protiv HPV virusa, benefitima koje ona pruža, kao i o posledicama koje ovaj virus može da izazove.

HPV virus, ili humani papiloma virus, jedan je od najčešćih uzročnika polno prenosivih infekcija, kao i glavni uzročnik raka grlića materice od koga u Srbiji godišnje oboli preko 1.000 žena.

Ono što je najvažnije je da je HPV virus takav da ima tropizam ka sluznici, koži. To su mesta gde on ulazi u orgnizam i ono što je karakteristika ovog virusa je da nakon određenog perioda ulazi u genom ćelije i tako menja samo ćeliju da se ona maligno transformiše. Dokazano je da kod velikog broja osoba koje su dobile taj virus, veliki je potencijl ćelija da postanu maligne, rekla je pedijatar Kosana Nešić.

Ova vakcina je od juna prošle godine dostupna u bečejskom Domu zdravlja i besplatna je za decu i mlade uzrasta od 9 do 19 godina, a do sada je u Bečeju dato svega 160 doza.

Žene očigledno imaju simptome, a muškarci vrlo često obolenja prolaze bez simptoma, ili su prenosioci, zbog toga treba vakcinisati i dečake i devojčice, da bismo zaista suzbili bolest, istakla je sagovornica Nešić.

Inače, prema trenutnoj statistici, mladi se u manjem broju vakcinišu u odnosi na decu.

Iako je prema rečima naše sagovornice važno da se oba pola vakcinišu zbog infekcije, prema rečima anketiranih srednjoškolaca mlade devojke u Bečeju informisanije o ovom virusu i zainteresovane za vakcinaciju, a više o tome pogledajte u prilogu Omladisnke redakcije portala MojBečej.rs.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име