– Osnivanje Centra za dijalizu u Bečeju je izvodljivo sa zakonskog stanovišta. Međutim da bi se to i desilo moraju da se ispune neki preduslovi. Od raznih saglasnosti Ministarstva zdravlja, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, lokalne samouprave, pa i pokrajine u smislu izgradnje potrebnih objekata, rekao je dr Siniša Šijačić, direktor Doma zdravlja u Bečeju, na sastanku sa članovima Udruženja bubrežnih bolesnika na dijalizi opštine Bečej u kabinetu predsednika opštine.

 

Prvi čovek opštine Bečej Vuk Radojević je i inicirao sastanak, nakon niza neformalnih razgovora sa bolesnicima i osnivanja njihovog udruženja.

– To je bio prvi neophodan korak kako bi oni bili prepoznati kao „interesna“ grupa koja može da aplicira sa projektima na svim nivoima vlasti, ali i kod donatora. Ono što sam ja preuzeo na sebe, kao i direktor Doma zdravlja jeste da odmah po formiranju republičke Vlade i izbora ministra zdravlja, obavimo razgovore u tom pravcu kako bi videli da li postoji praktična mogućnost za tako nečim. Broj bubrežnih bolesnika u Bečeju koji idu na dijalizu nam daje pravo da sa tom argumentacijom nastupimo ka resornom ministarstvu i mogućnost da budemo regionalni centar. Argument će nam biti i finansijski parametri, koliko trenutno košta odlazak sugrađana na dijalizu, naveo je Radojević.

A finansijski parametri su sledeći. U najvećoj potiskoj opštini ima 26 bubrežnih bolesnika kojima je neophodna dijaliza, a njih 24 preko Doma zdravlja ostvaruju to pravo i organizovano, sa dva kombija putuju u okolne centre (dvoje koriste privatan aparat). Dijaliza za njih godišnje košta Dom zdravlja 3,1 milion dinara. U ovu cifru su uračunati troškovi goriva i plate tri vozača, a nisu cene vozila (jedno košta oko 2,5 miliona dinara) i njihova amortizacija. U slučaju da se pojavi još jedan bubrežni bolesnik kojem je potreban odlazak na dijalizu, Dom zdravlja bi morao da angažuje još jedno vozilo i godišnji trošak bi bio viši za 1,1 miliona dinara.

 

Izvor: Radio Active

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име