Humanitarno udruženje „Đina“ proteklih godina organizuje programe i aktivnosti sa željom da se poboljša položaj najugroženijih grupa u društvu.

Kako je počela nova nastavna godina aktivisti udruženja počeli su u Bačkom Gradištu sa organizovanjem besplatne edukacije i savetovališta za decu i mlade, kao i za njihove porodice.

Pomoć iz matematike, srpskog i engleskog jezika, geografije, prirode i društva, kao i drugi vid radionica naročito su važni u ovom trenutku kada se deca ponovo vraćaju u školske klupe i kada često treba nadoknaditi propušteno gradivo jer je online nastava, uprkos naporima pedagoga ostavila određene posledice koje se blagovremeno i sa adekvatnim pristupom i podrškom mogu sanirati, objašnjavaju edukatori.

-Zadatak svih nas je da podignemo svest o važnosti obrazovanja i uključivanja u život zajednice, upoznavanje sa pravima, kao i obavezama, jer je to jedino rešenje problema osetljivih grupa kakva je romska zajednica, kaže predsednica udruženja Dobrila Đin i dodaje – Posebnu pažnju posvećujemo deci i mladima i za njih smo od septembra pripremili podršku u učenju i druge aktivnosti za koje smatramo da mogu da im pomognu u daljem obrazovanju i životu.

Podršku udruženju za realizaciju projekta „Moja prava, moja budućnost”: Koraci ka unapređenju kvaliteta života Roma i Romkinja u opštini Bečej” pruža Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Zahvajujući saradnji sa institucijama u sistemu obrazovanja, lokalnom samoupravom i civilnim sektorom u poslednjih se godina povećava broj dece romske nacionalnosti u školama, a napuštanje obrazovanja, koje gotovo da ne postoji, strogo se kontroliše.

Primetno je povećanje broja Roma i Romkinja u srednjim školama, ali prostora za napredak ima još, napominju iz udruženja i ističu – jedino su obrazovanje i posedovanje veština ključ za izlazak iz siromaštva i bolji položaj zajednici.

– U narednim nedeljama pružaćemo i individualnu podršku našim polaznicima sa ciljem da postižu još bolje rezultate i da budu motivisaniji za dalji napredak. Osim rada sa decom i mladima, posebna pažnja će biti usmerena na to da roditelji i porodice budu uključene u proces, jer bez toga nema poželjnog napretka, rekla je psihološkinja Tamara Hadnađev. Ona navodi i da će za se kreirati invidividualni plan podrške za svakog učenika jer na radionice i aktivnosti dolaze deca i mladi različitog uzrasta, sa različitim potrebama i afinitetima.

Očekuje se da će ovakvim sadržajima učenici poboljšati uspeh u školi, ali i da će im se približiti neformalno obrazovanje i uz njega mogućnosti koje pruža, a sve u cilju daljeg prosperiteta.

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име