Kao završne aktivnosti na projektu „Youth for legality“ koji Bečejsko udruženje mladih realizuje uz finansijsku podršku Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala – GI TOC iz Austrije organizovan je multisektorski sto u zgradi opštine Bečej.

O tome kako lokalna zajednica može da utiče na podizanje svesti mladih o negativnom uticaju organizovanog kriminala i korupcije na društvo, razgovarali su predstavnici opštine Bečej, tačnije zamenica predsednika opštine Bečej Svetlana Vuletić i članica Opštinskog veća opštine Bečej zadužena za oblast obrazovanje i socijalnu zaštitu Dalila Dujaković, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske stanice u Bečeju, inspektor Dejan Mitrović, zaposleni i saradnici u Kancelariji za mlade opštine Bečej i predstavnici Bečejskog udruženja mladih.

– Čuli smo ovde da su to problemi vezano za narkotike, ali i njihovo samouzdanje, mentalno zdravlje, njihovo poverenje u bližnje i institucije. Svakako treba da radimo na prevenciji i da uključimo sve aktere kako bi se stvorio odnos poverenja i da mladima pomognemo da mladi steknu dobre navike i da ih sklonimo sa puta koji bi ih odveo u lošu stranu, rekla je članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje i socijalnu zaštitu Dalila Dujaković i dodala da, posebno za narkotike, naročito treba raditi sa roditeljima kako bi na vreme prepoznali probleme kod mladih.

Prethodno je u okviru projekta organizovan seminar za vršnjačke edukatore kome su prisustvovali mladi širom Srbije, a potom su u tri srednje škole u Bečeju organizovane radionice za učenike.

Iz Bečejskog udruženja mladih napominju da je važno da mladi znaju da upravo od korupcije nastaje organizovani kriminal, da on ostavlja štetne posledice po čitavo društvo, ali i da oni treba da znaju kako da koriste mehanizme za borbu protiv ovih štetnih pojava u društvu. Uz sve to, mladi su u nekoliko gradova i opština tokom leta realizovali performanse na temu korupcije i kriminala i time na nesvakišnji način ukazali na to da se upravo otpornošću i informisanošću može smanjiti njihov negativan uticaj, ali i širenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име