Predsednik opštine Bečej i predstavnici firmi Esco Elios, Keep light i novoformirano Društvo posebne namenje LED BČJ potpisali su danas ugovor o o javnom – privatnom partnerstvu za javnu rasvetu.

Ugovor na 13 godina potpisan je sa namerom rekonstrukcije i modernizacije sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije sa LED tehnologijom na teritoriji opštine Bečej. Ulaganje privatnog partnera u ovaj posao iznosi oko 2,2 miliona evra.

Predstavnik firme Esco Elios Silvester Horvat rekao je da će zamena sijalica u opštini Bečej biti završena do kraja ove godine, pre predviđenog roka od pola godine.

Umesto prvobitno pominjanin 4.500 sijalica, po ugovoru će biti zamenjeno tačno 5.009, dok će privatni partner obavljati i održavanje sistema javne rasvete.

Privatni partner je u obavezi i da kvartalno izveštava opštinu o uštedi električne energije za javnu rasvetu koja je procenje na više od 70 odsto od dosadašnje potrošnje.
Prema nekim procenama ta ušteda je oko 1.000 evra mesečno.

Inače, pomenute firme obavljaju ovakve poslove u oko 15 opština širom zemlje i predstavnici tvrde da su u svim lokalnim samoupravama posao obavali onako kako su garantovali.

 

 

Više u TV prilogu

 

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

2 KOMENTARA

  1. Ako se malo informišemo i istražimo možemo videti da ulična LED lampa od 100w, jačine svetlosti 15000lm košta 100 eura sa PDV-om. Dakle kada pomnožimo 5.009 svetiljki koje će se zameniti sa cenom od 100 eura dobijamo cifru od 500.900 eura. Znači razlika do 2.2 miliona je 1.699.100 eura. Dodajmo tu cenu izvođenja radova, popravku bandera i dalje je sve to nerealno puno!
    Po rečima nadležnih Opština će plaćati 183.000 eura godišnje partneru, dakle za nekih 3 godine će investicija biti otplaćena, a ostalih 7 je čist profit partnera. Opština je sama sukcesivno mogla iz kreditnih sredstava da uradi zamenu, zaposli par ljudi u okviru Komunalca koji bi radili zamenu i održavanje ( vozilo sa korpom već imaju) ušteda za budžet i građane bi bila ogromna, ovako neko se debelo ugradio o našem trošku!!! Po njihovoj matematici jedna svetiljka košta 440 eura!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име