Prvih dana februara počelo je prijavljivanje dece za testiranje za upis u prvi razred osnovne škole. Ovog će se septembra u opštini Bečej četrdesetak dečaka i devojčica manje u odnosu na tekuću nastavnu godinu naći u školskim klupama.

 

Prema rečima članice Opštinskog veća zadužene za obrazovanje, kulturu i nevladine organizacije Andree Galgo Ferenci naredne školske godine biće deset odsto manje dece upisane u prvi razred u odnosu na minulu.

– Svi budući prvaci uključeni su u pripremno – predškolski program, koji se realizuje u Dečjem vrtiću „Labud Pejović“. Prošle godine ih je bilo 400, a sada 360, navela je Galgo Ferenci.

Zakon kaže da se u prvi razred osnovne škole upisuje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Uz dokumentaciju potrebnu za upis, roditelj dostavlja i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta. Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije. Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole.

Foto: Booksicals

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име