Primopredaja rekonstruisanog centralnog gradskog trga u Bečeju, popularne „Pogače“, obavljena je 12. decembra i konačno je trg, posle 15 meseci, zvanično pušten u upotrebu i lokalnim javnim preduzećima predat na održavanje.

Tako će JP „Vodokanal“ biti zaduženo za fontane i sistem za navodnjavanje, a JP „Komunalac“ za zelene površine i čistoću. Istina, mogla je primopredaja i nešto ranije da bude, ali se čekala sadnja pedesetak stabala i još više žbunastih sadnica, kao i otklanjanje nekih primedbi oko napajanja električnom energijom, usled čega nisu radile sve svetiljke na trgu, i problema u mašinskoj kućici zbog čega neke pumpe nisu radile.

Načelnica za urbanizam Milica Nešić | Foto: Vlastimir Jankov
Načelnica za urbanizam Milica Nešić | Foto: Vlastimir Jankov

-Trg je dobio svoju konačnu projektnu verziju. Odmah da otklonim jednu nedoumicu. Na animaciji su svetiljke u kružnoj rundeli na istočnom delu trga, između Pravoslavne crkve i velike fontane, reflektorski predstavljene, a projektom su obične svetiljke, rekla nam je koordinatorka za praćenje radova na rekonstrukciji gradskog trga i načelnica za urbanizam bečejske opštine Milica Nešić, a onda dodala. Uz to, nedostaje mobilijar na trgu, ali on nije predviđen ugovorom u okviru građevinskih radova. Rebalansom budžeta opredeljena su sredstva za nov mobilijar na trgu i JP „Komunalac“ ovih dana sprovodi javnu nabavku za sav mobilijar, žardinjere, kante za smeće, klupe i soške za bicikle. Klupe koje su ranije bila na trgu, ukupno 25, su reparirane u JP „Komunalac“ i biće postavljene na nekoliko punktova u gradu, kao što su park u kom je Dečiji dispanzer, na šatelištu uz Tisu, prostoru oko zgrade Prve mesne zajednice… Verujem da će mobilijar biti postavljen na proleće, kad će i zazeleniti žbunje i drveće, pa će trg tek tada dobiti pravu dimenziju.

Gradska kuća i Zadužbina baronice Eufemije Jović treba među prvima da se saniraju | Foto: Vlastimir Jankov
Gradska kuća i Zadužbina baronice Eufemije Jović treba među prvima da se saniraju | Foto: Vlastimir Jankov

„Pogača“, kako Bečejci nazivaju svoj trg tačno 105 godina, dobila je sasvim novi horizontalni izgled, ali se aktuelno opštinsko rukovodstvo ne zadovoljava time. U planu je rekonstrukcija i vertikalnih zdanja u sastavu trga.

-U dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, pripremamo Studiju za zaštitu centralnog jezgra naselja Bečej, upoznaje nas Milica Nešić. U našem gradu ima dosta objekata koji su stavljeni pod zaštitu, ali se dalje od toga nije odmaklo. Zub vremena i nebriga oko tih objekata čini svoje, pa su mnogi objekti stigli do rustičnog stanja. Studijom koja je u planu, trebalo bi da se snimi zatečeno stanje i odredi šta i pod kojim uslovima može da se uradi. Prvenstveni cilj je da se sačuva centralno gradsko jezgro. To je zahtevan posao, koji podrazumeva mnogo terenskog rada. U Zavodu nemaju toliko stručnjaka, pa smo se dogovorili da nam, uz njihov nadzor, priteknu u pomoć studenti završnih godina na Arhitektonskom departmanu novosadskog FTN. Posle rada na terenu, Zavod bi odredio mere zaštite s mogućnošću daljeg stavljanja u život svih objekata.

Najstarija zgrada na bečejskom trgu je sadašnje Gradsko pozorište | Foto: Vlastimir Jankov
Najstarija zgrada na bečejskom trgu je sadašnje Gradsko pozorište | Foto: Vlastimir Jankov

U praksi to znači da će Gradska kuća i zadužbina baronice Eufemije Jović za koju godinu povrati sjaj s početka prošlog veka, kao i još starija zgrada sadašnjeg Gradskog pozorišta Bečej. Oba hrama, pravoslavni posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju i katolički Uznesenju Marijinom, već su sanirali čeone fasade s tornjevima i sada su pravi ukras novoizgrađenog trga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име