U Gornjim Bogićevcima u Hrvatskoj je u nedelju održan 9. festival seoskih igara „Gornji Bogićevci 2016.“ Tradicionalnu manifestaciju organizuje Društvo za sportsku rekreaciju „Sport za sve” uz podršku opštine Gornji Bogićevci i Brodsko-posavske županije. Cilj aktivnosti je promovisanje sporta, negovanje tradicije i običaja, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

Ekipi iz Bačkog Gradišta u kojoj su bili takmičari iz nekoliko mesta iz Bačke, a bilo ih je devet, ovo je sedmi put da učestvuje na igrama. Ove godine osvojeno je čak 15 bronzanih medalja u četiri kategorije, i to u skakanju u džaku, bacanju potkovice na štap, nošenju jajeta u kašici i povlačenju užeta za muškarce. Veći  deo tima, tačnije njih petoro su po prvi put imali priliku da odu na ovu manifestaciju i da se oprobaju u raznim disciplinama.

-S obzirom na to da nismo imali dovoljan broj takmičara, a 16 je minimalno potrebno po ekipi, u pomoć su nam „uskočili” takmičari iz Gornjih Bogićevaca  i okolnih sela, koji su se od početka do kraja takmičili za nas. Domaćini su nas lepo dočekali, ugostili, i trudili su se da nam ništa ne fali. Meni je ovo prvi put da sam bio u Hrvatskoj, kao i na nekom ovakvom takmičenju, nosim samo predivne uspomene. Uspeo sam da osvojim bronzanu medalju u ekipnom povlačenju konopca sa ostalim momcima iz ekipe, i u mešovitom  bacanju potkovice na štap zajedno sa Jelenom Mitrović.  Sledeće godine ću sigurno opet ići, samo se nadam da će nas više ići, i da ćemo se pripremiti, jer ove godine smo svi otišli ne pripremljeni, a ekipe koje dolaze da se takmiče su sve uvežbane, rekao je Dušan Grujić, takmičar gradištanske ekipe, inače Nadaljčanin.

Karakteristično je što svake godine učesnici iz Bačkog Gradišta su tri, četiri dana smešteni  po kućama domaćina, tako da mladi imaju prilike da razbijaju predrasude, uče od drugih, stiču iskustva razna, upoznaju nove prijatelje i druže se.

Festivalu se odazvalo šest ekipa, dve iz Varaždinske županije, Salinovec i Stažnjevec, zatim KUD Mala iz Male, Biciklistički klub „Sveti Franjo” iz Okučana, domaćin DZSR „Sport za sve” Gornji Bogićevci  i Bačko Gradište, kao jedini predstavnici iz Srbije. Ekipe su imale priliku da se takmiče  u zahtevnim, ali i  zabavnim  disciplinama: nošenje jajeta u kašici, skok u dalj s mesta, skakanje u džaku, nošenje korpe na glavi, bacanje potkovice na štap, skijanje na travi, bacanje kamena s ramena, alka u tačkama, potezanje kanapa muškarci i potezanje kanapa žene. Iako je bilo manje ekipa nego ranijih godina, to se nije ni primetilo. Cela manifestacija je protekla u najboljem redu, u fer plej igri, i u zabavi.

-Kao i prethodnih šest godina, i ove godine mi je čast što sam učestvao na  ovoj menifestaciji.  Posebno mi je drago što smo ove godine otišli u mnogo podmlađenom sastavu, da su mladi imali prilike da steknu novo iskustvo, koje se nadam da će preneti svojim drugarima, i da će nam se i oni priključiti sledeće godine. Pored toga što smo se takmičili, pekli smo i palačinke za takmičare i posetioce.  Organizacija je bila u najboljem redu,  predsednik  Društva za sportsku rekreaciju „Sport za sve “ Damir Kozman, i načelnik opštine Gornji Bogićevci  Pavo Klarić su se maksimalno potrudili kao i svake godine, istakao je Vladimir Jovanović iz Bačkog Gradišta.

bogicevcinagrade

Na kraju festivala svim ekipama su uručene zahvalnice, podeljene su 123 medalje za najbolje u disciplinama i pehari za tri najbolje ekipe. Takođe, priređena je večera i proslava za sve učesnike.

Malu ekspediciju iz Vojvodine činili su: Snežana Damjanović, Nataša Stojačić, Bojan Pejović, Tamara Češljarov, Agošton Legvari, Vladimir Jovanović, Ana Jovanović, Dušan Grujić i Jelena Mitrović.

Ne sme izostaviti podatak, a to je da ekipa iz Gornjih Bogićevaca svake godine poseti Bačko Gradište tokom održavanja Palačinka festa, gde su redovni učesnici, a za sledeću godinu najavili su još jedno gostovanje u Bačkom Gradištu i ujedno učešće na Vojvođanskoj olimpijadi starih sportova u organizaciji Bečejskog udruženja mladih (BUM).

Jelena Mitrović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име