Deponija na Molskom putu 9. avgust | Foto: I. Dunđerski

Zbog vatre koja je u nedelju, 9. avgusta, zahvatila divlju deponiju na Molskom putu u Bačkom Petrovom Selu, redakcija portala MojBečej.rs uputila je pitanje opštinskoj komunalnoj inspekciji i inspekciji za zaštitu životne sredine.

Sa pomenute deponije, prema svedočenjima meštana, neretko se može videti i osetiti dim.

Redakcija je tražila odgovor na pitanje koliko se često vrši nadzor ove divlje deponije.

Pomenuta divlja deponija nije u nadležnosti opštinske komunalne inspekcije, navodi se u odgovoru komunalnog inspektora Zorana Dragina.

– Opštinska komunalna inspekcija kontroliše divlje deponije koje se nalaze u građevinskom rejonu, isključivo na osnovu predstavki,  što sa ovom deponijom nije slučaj, navodi Dragin.

Konkretan odgovor na pitanje koliko često se vrši nadzor divlje deponije na Molskom putu, redakcija portala nije dobila ni od inspektorke za zaštitu životne sredine Sanje Bunjevački.

– Inspektor zaštite životne sredine obilazi divlje deponije ukoliko, na osnovu prijave građana i prema proceni rizika, ustanovi da postoje uslovi za inspekcijski nadzor shodno važećim propisima u oblasti zaštite životne sredine, a vezano za predmet nadzora, i Zakonu o Inspekcijskom nadzoru, dinamikom koju uslovljavaju posebni uslovi, piše u odgovoru.

Divlja deponija u Mileševu

Prema njenim rečima, Zakonom o Inspekcijskom nadzoru preciznije su definisane obaveze i ovlašćenja za postupanje inspektora.

– Prema ovom zakonu inspektori su dužni da u skladu sa radnim zadacima, vezano za oblast nadzora, sačine godišnji plan inspekcijskog nadzora, koji se nakon odobravanja nadležne koordinacione komisije postavljaju na odgovarajućoj strani na portalu Opštinske uprave Bečej. Svi podaci o radu inspektora nalaze se u Godišnjim izveštajima o radu, koji se takođe odobravaju od strane stručne koordinacione komisije, i nakon toga postavljaju na odgovarajućoj strani na portalu Opštinske uprave Bečej, kaže inspektorka Bunjevački.

U Godišnjem izveštaju o radu Inspekcije za zaštitu životne sredine u 2019. godini navodi se da je ova inspekcija obavila sedam vanrednih inspekcijskih nadzora po zahtevu i dva vanredna inspekcijska nadzora na osnovu procene rizika.

U izveštaju piše da se tokom 2019. godine neočekivano povećao broj vanrednih inspekcijskih nadzora po zahtevu.

Skorašnji primer dobre prakse

Uklanjanje smeća sa divlje deponije u Bečeju
U četvrtak, 20. avgusta, građani su primetili da su radnici firme „Amiga“ iz Kraljeva istovarili džakove smeća na javnoj površini na uglu Petrovoselskog i Iđoškog puta. Brzom reakcijom građana pomenuta firma je kontaktirana, pa je već narednog dana bager, o trošku firme čiji su radnici izbacili smeće, očistio divlju deponiju u Bečeju.

Mapa deponija na teritoriji opštine Bečej

Mapa deponija u opštini Bečej i okolnim mestima | Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine

Prema dostupnim informacijama sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, na teritoriji opštine Bečej registrovano je ukupno pet divljih deponija i jedna deponija i to po jedna u Bečeju, Bačkom Gradištu, Radičeviću, Mileševu i Bačkom Petrovom Selu (deponija na Molskom putu), kao i jedna deponija Javnog komunalnog preduzeća.

Zanimljivo je da je samo u komšijskom Čurugu registrovano sedam divljih deponija.

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име