Nagrada „Sima Cucić“ za životno delo Ljubivoju Ršumoviću

0
69

Banatski kulturni centar (BKC) iz Novog Miloševa 5. novembra organizuje književnu manifestaciju „U čast Sime Cucića“ koja je deo projekta kojim je opština Novi Bečej dobila titulu  „Grad u fokusu“.

U okviru programa, po 9. put će biti dodeljene nagrade i plakete sa imenom Sime Cucića, rodonačelnika srpske književne kritike književnosti za decu. Ovogodišnja nagrada za životno delo biće dodeljena poznatom piscu za decu Ljubivoju Ršumoviću.

Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, kaže da je manifestacija od početka svog postojanja „prošla“ zanimljiv put: „Manifestacija se održavala  na različitim mestima, od Novog Miloševa, preko Zrenjanina, Kikinde, do Beograda i Udruženja književnika Srbije. Ove godine ona će se održati u novim prostorijama Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, u subotu 5. novembra, sa početkom u 12 časova.

Dodelićemo dve nagrade, od kojih je jedna za književnu kritiku književnosti za decu i teoriju književnosti za decu, a druga za životno delo. Žiri na čelu sa Tihomirom Petrovićem, Predragom Jaševićem i mojom malenkošću, odlučio je da prvu nagradu na ovogodišnjem konkursu ponese knjiga „Neprekidno detinjstvo“ Valentine Hamović, a da nagradu za životno delo dobije Ljubivoje Ršumović.

Što se tiče plaketa koje dodeljuje BKC, one su više podsticaj stavaralštva književnosti za decu, tako da je prvu plaketu dobila knjiga Đorđa Pisareva „Pozna večera za gospođu Fibi“, a drugu knjiga Gordane Vlajić „Zaistinska srpska bajka“. Ove godine ćemo dodeliti i posthumno nagradu Mladenu Dražetinu, za njegov ukupan doprinos afirmaciji književnosti za decu.“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.