Csak öt vajdasági önkormányzat – Nagykikinda, Nagybecskerek, Zsablya, Zenta és Csóka – tavaly legalább 809 milló dinárt költött el törvénytelen módon – állapította meg az Állami Számvevőszék.

Ha ezt az összeget párhuzamba állítjuk az aktuális belgrádi, 83 ezer euróba kerülő fenyőfával, ez annyit jelent, hogy két vajdasági város és három vajdasági község 2016-ban nem törvényes úton annyi pénzt költött el, amiből 81 belgrádi fenyőfát lehetne venni.

A legtöbb pénzügyi és ügyviteli szabálytalanságra Nagykikindán derült fény, amely tavaly legalább 300.161.000 dinárt költött el szabálytalanul.  Ebben a városban nem a törvényeknek megfelelő módon fizettek ki béreket, juttatásokat, szocális hozzájárulásokat 17.931.000 dinár értékben, 136.251.000 dinár ment el olyan kötelezettségekre, amelyeknek a jogalapja nincs összhangban az érvényes törvényekkel és egyéb előírásokkal, 9.674.000 dinárt költöttek el az előzetesen jóváhagyott összegen felül, megfelelő közbeszerzési eljárás nélkül 5.430.000 dinár került ki a kasszából, 69.556.000 dinár volt a nyilvános pályázat nélküli kifizetés és 61.319.000 dinár elköltése nincs alátámasztva hiteles dokumentációval – állapították meg az állami revizorok.

Dragomir Pop – Mitić, a Közbeszerzéseket Felügyelő Koalíció részét képező Demokrácia és Emberi Jogok Užicei Központjának a szakértője szerint a közpénzek szabálytalan költését nem szankcionálják megfelelőképpen, ezért a törvénytelen és nem rendeltetésszerű kifizetések járványszerűen terjednek.

-Szemmel láthatóan a hivatalok “hallgatnak”, ami fokozatosan, de biztosan rombolja az Állami Számvevőszék munkáját és eredményeit. Sajnos az igazságszolgáltatás szervei vagy nem tudnak olvasni vagy nem tudják értelmezni az állami revizorok jelentéseit, illetve nem akarnak azokkal komolyabban foglalkozni – állítja Dragomir Pop – Mitić.

Nagykikinda mellett sok pénz ment el ugyancsak törvénytelen módon a többi említett önkormányzatban is, ahol az Állami Számvevőszék tavaly ellenőrzést végzett. Csóka község 2016-ban 21.516.000, Zsablya 161.089.000, Zenta 105.457.000 dinárt fizetett ki szabálytalanul.

Az Állami Számvevőszéknek az önkormányzatok költségvetésének az ellenőrzésével megbízott szektora 2017-ben több mint 40 jelentést készített, azaz ennyi községben és városban végeztek pénzügyi ellenőrzést, de a vizsgált önkormányzatok egyike sem kapott pozitív értékelést.

Bečejsko udruženje mladih je okviru projekta „Ka transparentnijoj i odgovornijoj javnoj upravi na lokalnom nivou” u saradnji sa Centrom za evropske politike, a uz podršku Evropske unije i Kraljevine Holandije sprovodilo analizu budžetskog procesa. Objavljeni sadržaj je odgovornost BUM-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Kraljevine Holandije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име