Kada su odlučili da se uključe u projekat povodom unapređenja medijske pismenosti u Srbiji po imenu „Ako imaš šta da kažeš – reci“, učenici bečejske Ekonomsko-trgovinske škole nisu ni razmišljali o bilo kakvoj nagradi.

Upravo iz tog razloga je njihovo iznenađenje i zadovoljstvo bilo veće kada im je ovih dana u Trećoj beogradskoj gimnaziji, gde je pozvano devet ekipa od ukupno četrdesetak prijavljenih iz cele Srbije, rečeno da je njihov proizvod, reklama za reklamu „Reklamologija za početnike“, najbolji i da su dobitnici nagrade medijsko putovanje u maju.

-Razumljivo je što se nismo nadali nagradi, jer organizatori projekta, koji je realizovan pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i prosvete i Delegacije Evropske unije u Srbiji, nije ni naveo da se radi o projektu koji ima takmičarski karakter. Verovatno iz razloga da vide koliko će se škola prijaviti i s kakvim entuzijazmom će ući u posao. Ideja je bila da kritički pristupimo reklamama i načinu na koji reklame manipulišu ljudima. Uz mene, sa petočlanim kreativnim timom učenika, radio je profesor Ivan Kovač. Učenici su istraživački došli do scenarija i usledilo je snimanje kratkog filma. Imali smo veliku pomoć organizatora organizovanjem dve kreativne radionice, što nas je uvelo u projekat i pomoglo u realizaciji, rekla nam je profesorka srpskog jezika u bečejskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi mr Žarka Svirčev.

Ostalo je poznato.

Tako će profesorski tandem i kreativni tim učenika od 9. do 16. maja krenuti put medijskog putovanja u Ljubljanu, Beč, Bratislavu i Budimpeštu, gde će posetiti tamošnje vodeće medijske kuće, istraživačke centre i institute u vezi s medijima. Istovremeno, otvorena su im vrata da sarađuju sa “Evropskim dnevnikom“. Biće to njihovo reprezentovanje škole, grada i države.

-Uživao sam tokom decembra i januara kada smo realizovali projekat. Raduje me da sam saznao više o medijskoj vrsti umetnosti i stekao simpatije prema njoj. Inspirasalo nas je to što reklama manipuliše ljudima, koji povedeni njome kupuju, čak, i ono što ne žele. Obradovao sam se kada smo dobili priliku da u Beogradu vidimo ostvarenja i drugih na zadatu temu. Voleo bih da dobijem novu šansu da se bavim ovim poslom, preneo je svoje utiske predstavnicima medija jedan od scenarista i glumac u kratkom filmu Aleksandar Krstonošić.

Zanimljivo je razmišljanje predsednika opštine Bečej mr Vuka Radojevića, koji je posle čestitanja kreativnom timu profesora i učenika, ukazao na mogućnost da privredni subjekti i preduzetnici bečejske opštine pokažu društvenu odgovornost i nagrađenom timu obezbede „džeparac“ za majsko medijsko putovanje, ali i neko novo ostvarenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име