Zahvaljujući programu „Pokreni mehanizam“ koji Bečejsko udruženje mladih sprovodi već skoro deceniju, u oblasti informisanja i omladinske politike osnažena je još jedna generacija iz opštine Bečej.

Osim treninga o novinarstvu, polaznici su mogli da se upoznaju sa sistemom omladinske politike i mogućnostima za učešće mladih u donošenju odluka.

-Prijavila sam se na ovu obuku da bih se pripremila za fakultet jer planiram da upišem žurnalistiku, rekla nam je jedna od polaznica Julijana Palinkaš. Njenu školsku drugaricu Mariju Lovrić takođe interesuje ova oblast, ali najviše montaža o čemu je takođe bilo reči na ovoj obuci, dok praktičan deo tek predstoji.

Tokom prethodnih mesec dana, održani su treninzi na kojima su polaznici obuke učili o dikciji, pisanju sinopsisa, snimanju, montaži, žanrovima, rubrikama, dizajnu i radu na terenu.

Učesnici i učesnice ovogodišnjeg Mehanizma izuzetno su motivisani za rad u medijima i verujem da su nakon ovih obuka spremni da aktivno učestvuju u omladinskom aktivizmu i informisanju vršnjaka u našoj maloj zajednici, rekla je Gordana Adamov, jedna od edukatora. Adamov je i bila deo ove obuke pre osam  godina što ju je podstaklo da se danas bavi novinarstvom.

Vredno smo radili vikendom i učesnici su u drugom delu obuke prošli teoriju intervjua i izrade reportaže, bila ona tekstualna, audio ili audio – vizuelnog formata. Pored toga, postoje učesnici koji žele da rade na snimanju i montaži, te je deo teorijskih obuka obuhvatao teme kao što su snimanje, kadriranje, plan i rakurs snimanja za video formate.

Nakon završenih radionica, polaznici prelaze na rad sa mentorima radi daljeg usavršavanja, a takođe će učestvovati u radu portala MojBečej.rs, kao i na snimanju podkasta „Bumovanje“.

Projekat se realizuje uz podršku opštine Bečej u okviru Konkursa za finansiranje programa udruženja u oblasti omladinske politike iz budžeta opštine Bečej za 2021. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име