Neretko je slučaj da se žene suočavaju sa bolovima tokom menstrualnih ciklusa, koji mogu biti različitog intenziteta. Bol se uglavnom javlja u karlici, krstima, bedrima i stomaku, a ishrana je jedan od načina kako da se ublaže ovi problemi.

Strukovni nutricionista – dijetetičar Daniela Tepša iz Bečeja savetuje, pre svega, izbacivanje rafinisanog šećera iz ishrane.

– Rafinsani šećer stvara inflamaciju u organizmu. Potpuno izbacivanje belog šećera, smeđeg šećera, sokova, glukoznih sirupa, meda i industrijskih slatkiša mnogo će pomoći u bolnom periodu pre i u toku menstruacije. Kao zamenu za šećer možete koristiti urme i kokosov šećer, savetuje Tepša.

Studije pokazuju da magnezijum utiče na smanjivanje menstualnih bolova, a da je gvožđe takođe važno konzumirati naročito tokom ciklusa kako bi se nadoknadilo izgubljeno gvožđe putem krvi. Stoga Tepša savetuje konzumiranje sirovog kakaa koji je bogat, kako kaže, magnezijumom i gvožđem. Ona savetuje i korišćenje gela magnezijum hlorida pre spavanja, pošto se, tvrdi, magnezijum najbolje usvaja kroz kožu.

– Pored toga, cvekla je obilje gvožđa i vitamina C, a i đumbir je poznat kao odlična namirnica za cirkulaciju. Odlični su zajedno u soku ili smutiju nekoliko dana pre ciklusa. Na mom blogu možete pronaći recept za vitaminsku salatu sa cveklom, a đumbir se može koristiti kroz čaj, šejkove i indijski kari, navodi ona.

Tepša savetuje i izbacivanje mlečnih proizvoda iz ishrane, zbog visokog nivoa estrogena.

– Visok nivo estrogena u mleku i mlečnim proizvodima može dovesti do većih bolova u menstrualnom ciklusu, kao i do pojave akni neposredno pre ciklusa, a i sveže samleven lan utiče na balansiranje nivoa estrogena u organizmu. Takođe, brojne studije su pokazale da nedostatak kalcijuma izaziva bolne cikluse kod žena. Biljne namirnice bogate kalcijumom su brokoli, susam i tofu, zaključuje Tepša.

Izvor: Sit, a fit?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име