Tavaly novemberben lépett hatályba az illegálisan épült objektumok törvényesítését szabályozó legutóbbi – sorrendben hetedik – törvény Szerbiában. Ennek legfontosabb újítása az, hogy ezúttal a polgárok helyett az önkormányzatok kezdeményezik az eljárást az országos műholdfelvételek és a terepi állapotok összevetése alapján. 

Az illegálisan épített objektumok összeírását az építési felügyelőségnek, illetve annak híján egy bizottságnak kell végeznie. Óbecsén az év elején alakult meg az a kilenc fős bizottság, amely július végéig Pecesoron, Mileševón, Dreán és Csikériapusztán (Radičevićen) befejezte ezt a munkát, de ezekkel a településekkel párhuzamosan Bácsföldváron és Péterrévén is elkezdték az összeírást.
A törvény a 2014. január 29-ei állapotot veszi alapul, azaz a jogszabály az ezt követően felépült objektumokra vonatkozik A bizottság a Köztársasági Földtani Intézet 2014-es felvételeit veti össze a kataszteri adatokkal, majd a helyszínen állapítja meg a tényleges helyzetet. Daniela Doroslovački bizottsági elnök a Moj Bečej hírportálnak beszélt arról, hogy ha az eljárás során bebizonyosodik, hogy illegálisan épített objektumról van szó, akkor a tulajdonos egy bontásról szóló határozatot kap, amelynek alapján elindul a legalizációs folyamat.

A tulajdonosnak hat hónap áll a rendelkezésére, hogy beszerezze az ehhez szükséges iratokat. Az eljárás olcsóbb mint korábban volt, egy száz négyzetméteres épület után például ötezer dinár illetéket kell fizetni, ingyenes az ingatlanok bejegyeztetése és a köztulajdonból magántulajdonba történő átírása is, bár egyéb járulékos költségekkel továbbra is számolni kell. Amíg tart a legalizációs eljárás, nem kerül sor bontásra. Azokban az esetekben, ha az épületek csúszásveszélyes vagy természetvédelmi területen, illetve olyan anyagokból épültek, amelyek nem biztonságosak, az objektumokat nem lehet legalizálni.

Az összeírás határideje 2016 novembere. Óbecse községben 16.674 parcella van, ezek közül 2853-nak van folyamatban a legalizációja, és 253 végzés született. Ahhoz, hogy november végéig befejeződjön az össszeírás, a bizottságnak naponta 60 parcellát kellene leellenőriznie. A folyamatot lassítja, hogy Szerbia 2015-ös műholdas felvétele még nem jelent meg az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium honlapján.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име