Nasilje u porodici i nasilje prema ženama nije privatna stvar. Novi Zakon za sprečavanje nasilja u porodici primenjuje se od juna ove godine, a mere koje on propisuje donose rezultate, govori statistika Osnovnog suda u Bečeju.

Javni čas u organizaciji Osnovnog suda jedan je od načina da se građani upoznaju sa novim propisima. Otkako je u primeni novi propis, u bečejskom osnovnom sudu potvrđeno je 30 hitnih mera u slučajevima kada je prijavljeno nasilje u porodici.

Predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimburović kaže da se učenicima mora češće govoriti o obavezama i pravima, o fenomenu nasilja, kako bi umeli da ga prepoznaju,  ali i da slučajeve prijave nadležnima.

O nasilju ne treba ćutati, bilo kao žrtva, bilo kao komšija, prolaznik na ulici, rekli su mladi sa kojima smo razgovarali nakon javnog časa.

Čitava zajednica mora se aktivirati kako bi žrtve ostvarile svoja prava i bile zaštićene, jedan je od zaključaka sa ovog skupa.

Više u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име