Iako je prvobitno planirano da bečejska „Nataša“ prva napusti „Pogaču“, ona će, poput kapetana na brodu koji tone, poslednja otići s centralnog gradskog trga koji se totalno rekonstruiše.

Reč je o spomeniku poljske vajarke Kristine Plavski Jackevič „Pobeda“, koji prkosno podseća Bečejce na trg kojim su se kretali skoro 37. godina. Tačnije, Nataša će jedina 29. novembra obeležiti 37. rođendan, a posle toga joj, kada dođe vreme, sledi selidba.

-Naknadnim sagledavanjem vrste i količine radova na trgu, došlo se do zaključka da je bitnije da se obave poslovi vezani za podzemne instalacije i mašinsku kućicu, koja je ozbiljan objekat, jer se iz nje upravlja i kontrolišu sve podzemne instalacije i fontana. Da bi se spomenik postavio na novu lokaciju, potrebno je da se tamo prvo izgradi postament. Urađena je nova preraspodela i dinamika radova, gde su se poslovi usredsredili na vodovod, kanalizaciju i elektroinstalaciju, pojašnjava nam koordinatorka radova na rekonstrukciji gradskog trga i od skoro načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine u Opštinskoj upravi Milica Nešić.

Desetak radnih mašina praćeni potrebnim brojem stručnih radnika svakodnevno, sem nedelje, rade punom parom.

-Dinamika ide po planu koji je izvođač radova dostavio pre početka investicije. Instalacije pod zemljom su postavljene i zatrpane pre kišnog i zimskog perioda. Urađena je i prva faza rekonstrukcije južnog kraka toplovoda između Gradske kuće i poslovne zgrade PIK Bečej, a druga faza, rekonstrukcija severnog kraka od Dositejeve ulice pored Robne kuće do Gradske kuće, i spajanje sa južnim krakom obaviće se po završetku grejne sezone, dodaje Milica Nešić.

Nema više trga amfiteatra. Granitne ploče, kojima je trg bio prekriven skoro četiri decenije, upakovane su u palete i deponovane do neke nove primene.

Depresija je popunjena peskom, sada se niveliše teren kako bi bio spreman za popločavanje, priprema se deo u kom će biti postavljena centralna fontana. Dalja dinamika radova umnogome zavisi od vremenskih uslova. Lane je bila blaga zima i moglo je da se radi, ostaje da vidimo kakva će biti naredna. U svakom slučaju, verujem da će do leta novi trg biti u funkciji, optimista je Milica Nešić.

V. Jankov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име