Predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću i programskom uredniku NDNV-a Dinku Gruhonjiću, kao i njihovim porodicama, upućene su otvorene i jezive pretnje smrću.

Pretnje su upućene anonimnim pismom, koje je pristiglo na adresu NDNV-a i naslovljeno je na predsednika Nedima Sejdinovića.

NDNV je pretnje smrću prijavio policiji, a o slučaju je obavešteno i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu. Očekujemo da anonimni autor pod hitno bude otkriven i adekvatno kažnjen.

Ovo pismo je, međutim, samo vrhunac serije pretnji smrću i nasiljem koje su proteklih dana, putem društvenih mreža, pristizale rukovodstvu NDNV-a, pre svega predsedniku udruženja. O ovome je obavešteno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje se međutim do danas nije oglasilo.

NDNV je o pretnjama, pored kolega iz medija, obavestio i relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije.

pretecepismo

Vlast najodgovornija za pretnje novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava da su najnovije pretnje Nedimu Sejdinoviću, Dinku Gruhpnjiću, kao i Slobodanu Georgievu, posledica atmosfere koju stvara vlast, ali i pojedini mediji.

Podela na „patriote” i „strane plaćenike“, javno etiketiranje novinara, svedoci smo, vrlo brzo se pretvara u pretnje, govor mržnje i prebrojavanje krvnih zrnaca po nacionalnoj osnovi.

NUNS upozorava da su u Srbiji, ne tako davno, pravljeni spiskovi novinara „nesrba“ i poziva nadležne organe, policiju, tužilaštva i sudove, da energičnim delovanjem spreče ne samo ugrožavanje bezbednosti  naših kolega, već i teže posledice koje mogu proisteći iz ovakvog društvenog konteksta.

NUNS apeluje i na predstavnike vlasti, pre svih na premijera Aleksandra Vučića i njegove najbliže saradnike, da pokažu više tolerancije i suzdržanosti prema novinarima. To bi bio najefikasniji način da se poveća bezbednost novinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име