Uz podršku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Bečejsko udruženje mladih u subotu 15. decembra u Gradskom pozorištu Bečej od 15 sati organizuje „Živu biblioteku“. Cilj događaja u kom učestvuju „ljudi knjige“ i čitaoci koji ih „čitaju“ jeste promocija ljudskih prava, ravnopravnosti, borba protiv rasizma i ksenofobije.

Koncept biblioteke je takav da su knjige živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa o kojima vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog toga su ove osobe često izložene diskriminaciji.

„Knjige” će pričati svoju priču „čitaocima“, a oni imaju 20 minuta da im postave pitanja i da saznaju sve što ih zanima. Bibliotekari će pomoći posetiocima da od desetak knjiga odaberu svoju.

Inače, nevladine organizacije čiji su članovi i članice, kao Bečejskog udruženja mladih, prošli obuku za organizovanje „Žive biblioteke”, približiće sugrađanima ovaj koncept i time promovisati, između ostalog, ljudska prava.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je od septembra 2014. godine preuzeo koordinacionu ulogu na projektu Saveta Evrope „Ne ceni knjigu po koricama – Živa biblioteka u Srbiji“. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Savet Evrope pruža pomoć organizatorima u materijalu i organizaciji.

Radi se, inače, o projektu Saveta Evrope, u kome Poverenik ima status koordinatora na projektu, i koji ima za cilj da smanji uticaj negativnih stereotipa i predrasuda kao ključnih uzročnika diskriminacije u društvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име