Radnici iz Palanke, koji su napustili nelegalni posao u Rusiji, čekaju pomoć na aerodromu jer nemaju novca da se vrate kući. Na Šeremetjevu oni već satima gladuju pošto nemaju ni paru, a kamoli 450 evra za put. Kako im je istekla privremena boravišna viza, zgradu aerodroma ne napuštaju jer se boje policije.

 

Dušan Mandić, jedan od pet radnika na aerodromu, apeluje na konzulat Srbije u Moskvi da ih nađu na aerodromu. U čekaonici će ih prepoznati, kaže on, po tabli s napisom „Srbija“. Od 83 radnika iz Srbije, koji su na gradilišta u okolini Moskve krenuli preko „podizvođača“ DOO „Radik stroj“ iz Bečeja, Ulica proleterska 83, koga nema nigde ni na adresi, niti u APR, više od polovine se posle mesec dana uputilo kući avionom ili vozom. Oni nisu imali nikakve garancije za legalizaciju boravka u Rusiji, od potpisivanja ugovora o radu nije bilo ništa, kao ni od dobijanja radnih dozvola. Pošto im za mesec dana nije isplaćena ni rublja, mnogi su dobili novac od kuće za povratak, a oko 25 radnika nije uspelo da nađe rešenje. – Iz Bačke Palanke otišlo je u Rusiju 12 radnika, s grupom od 86 ljudi iz Srbije, (najviše iz Leskovca – 20) i Bosne, početkom juna s pasošima koji su vizirani na privremeni boravak i bez radnih viza i još se od njih niko nije vratio. Obećali su im zaradu od osam evra na sat, smeštaj, hranu i nedeljnu isplatu za tekuće troškove lične higijene, kaže Gorana Vukojević, čiji je sin Bojan ostao na jednom od gradilišta da pokuša da naplati svoj rad. Ona kaže da je sve delovalo legalno jer su dobili avionske karte.

Najpre su ostali nekoliko dana u mestu Očakovac, a zatim su prebačeni u Novo Domadedovo. Uslovi su bili očajni. Radi se od 12 do 16 sati. Kad smo prebačeni u Novo Domadedovo nismo hteli da prihvatimo neke propale kontejnere za smeštaj i odmah je došla policija. Oduzela nam je pasoše koje su nam vratili sledeći dan, što nam je dalo dodatne sumnje da smo u ropskom položaju jer je policija trebala da nas deportuje ili uhapsi i kazni, kaže Bojan Vukojević.

Posrednici i dalje rade

Grupa posrednika, koji su nas doveli u Rusiju, priprema novu grupu radnika iz Srbije, Bosne i Turske za rad na gradilištima ove zemlje. Zainteresovanima preporučujem da otvore „četvoro oči“ da ne bi prošli kao mi, kaže Saša Fekete, koji je upravo na putu iz Rusije za Palanku.

Izvor: Blic

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име