Nedeljama bez obeleženih prelaza
Nedeljama bez obeleženih prelaza

Zbog toga što opština Bečej, prema navodima iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, nije sprovela proceduru koju je morala po zakonu i koju je kao hitno naložilo ministarstvo saobraćaja, najfrekvetnija ulica u Bačkom Gradištu i danas (31. avgust) je bez pešačkih prelaza i dela druge horizontalne saobraćajne signalizacije.

Meštani Bačkog Gradišta danima negoduju zbog neobeležene saobraćajnice, naročito zbog toga što đaci sutra polaze u školu, a na putu do tamo i nazad pojedini moraju preći preko ulice u kojoj ima najviše saobraćaja u tom naseljenom mestu.

-Kako Opština Bečej do sada nije izvršila svoja zakonska prava i obaveze po pitanju proglašenja pravca pružanja državnih puteva kroz naseljena mesta opštine, a prema odredbama Zakona o javnim putevima i Zakona o bezbednosti saobraćaja i shodno instrukcijama dobijenim od resornog Ministarstva, JP „Putevi Srbije” nema zakonski osnov da postavlja i održava oznake na kolovozu unutar naseljenih mesta. Samim tim zakonska odgovornost za bezbedno odvijanje saobraćaja i svi troškovi održavanja padaju na teret lokalne samouprave, navode iz JP „Putevi Srbije”.

Kako još kažu iz JP „Putevi Srbije, lokalne samouprave odavno su dobile instrukcije da hitno izvrše svoje zakonske obaveze po proceduri u kojoj je navedeno konkretno da je potrebno doneti opštinsku odluku o proglašenju pravaca, odnosno promena pravaca državnih puteva koji prolaze kroz naselja na teritoriji opštine ili grada, kojom se utvrđuju rokovi i definišu neophodna finansijska sredstva, kao i da izrade reviziju saobraćajno – tehničke dokumentacije koju će uraditi organizacije sa licencom za projektovanje državnih puteva i saobraćajne signalizacije na istima.

Ulice Školska i NOV
Ulice Školska i NOV

U instrukcijama je dalje konkretno navedeno šta sve mora sadržati projektno – tehnička dokumentacija za svako naselje, navode iz JP „Putevi Srbije“.

Odgovore od nadležnih iz opštine Bečej na pitanja zašto se nije postupilo prema uputstvima iz ministarstva i kada će se pomenuti akti izraditi, još čekamo.

Deo horizontalne signalizacije u Glavnoj ulici u blizini škole obeležen je danas, a to i jeste u nadležnosti lokalne samouprave.

 

 

 

Projekat „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име