Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen izrazio je zabrinutost jer su u poslednjih nekoliko dana nepoznate osobe u više navrata pratile i fotografisale četiri novinarke CINS-a.

-Veoma smo zabrinuti jer do fizičkih napada na novinare uvek dolazi posle praćenja i prikupljanja informacija o njihovom kretanju, rekao je Čečen za agenciju Beta i dodao da su novinarke 28. i 29. oktobra fotografisane na ulazu u zgradu redakcije i kafeima.

Prema njegovim rečima, slični incidenti su se dešavali i tokom oktobra, kada su jednoj novinarki u prolazu dobacili „opet rušiš državu“.

Svi slučajevi prijavljeni su Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, dodao je on.

CINS te postupke, kako je dodao, smatra pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri novinarke i novinare i navede ih da odustanu od rada na desetak tema koji je u toku, ili da ne nastave rad na već objavljenim.

-Ovi incidenti nas neće sprečiti da nastavimo da objavljujemo sve priče koje možemo da dokažemo, dodao je Čečen.

Čečen je naveo da je CINS dokazao svoj profesionalni i društveni kredibilitet sa više od 140 objavljenih istraživačkih priča, šest nacionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo i ni jednom jedinom uspešnom tužbom protiv sebe.

Kako se dodaje, CINS očekuje da njegov profesionalni i društveni kredibilitet bude zaštićen, kao i pravo svih da svoj posao obavljaju bez ugrožavanja, zastrašivanja i pritisaka.

CINS je dodao da će nastaviti da istražuje teme koje smatra važnim za živote velikog broja građana Srbije.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име