Veliki bački kanal za mnoge Gradištance predstavlja sećanje na vremena kada su na njemu imali plaže, a voda bogata ribom bila toliko čista, da se mogla i piti. Stari ljudi još prepričavaju ukus riblje čorbe kuvane vodom iz Kanala, koji odavno nema stari lik. Već dva dana južim krakom Velikog bačkog kanala, kod Bačkog Gradišta, pluta uginula riba. Na lice mesta, nakon našeg priloga izašli su nadležni opštinski i pokrajinski inspektori.

 

– U ovom momentu ne mogu nešto više da kažem šta je uzrok uginuća ribe. Tek kada se urade analize, ustanoviće se uzrok uginuća ribe, kaže inspektorka za zaštitu životne sredine opštine Bečej Sanja Bunjevački, koja je prva izašla na obalu kanala.

U toku dana u Bačko Gradište došli su i inspektori Voda Vojvodine, kao i njihove kolege zadužene za riblji fond, koji su o zatečenom stanju obavestili Pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodana Puzovića.

– Inspektor je preliminarno utvrdio da je uzrok uginuća nestanak kiseonika u vodi, do kojeg je, najverovatnije, došlo zbog naglih vremenskih promena. Bitno je da je inspektor nije utvrdio nikakve potencijalne izvore zagađenja od strane ljudi, rekao je Slobodan Puzović. Inspektori su utvrdili da se radi o više stotina komada uginulih babuški, koje je već narednih dana neophodno izvući iz vode. Takođe, rekao nam je dr Puzović, život mladih, liski, barskih kokica, sarki i drugih ptica, koje svijaju gnezda na kanalu, nije ugrožen.

Izvor: RTV, od 1. juna 2014.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име