Jele u centru Bečeja
Nove sadnice španske jele u centru Bečeja

Samo četiri meseca nakon što su posađene dve španske jele na Trgu oslobođenja u Bečeju, osušeni četinari zamenjeni su novim, zelenim sadnicama. Umesto „stare“ dve jele, od sredine aprila centar Bečeja krase četiri nove.

Kako kaže za portal MojBečej apsolvent hortikulture Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Milan Doroslovački, španske jele su izuzetno retka vrsta na ovim prostorima. Naš mladi sagovornik je prvo pozdravio sadnju ovog raskošnog četinara, ali je ubrzo bio razočaran.

– Ovi četinari ne rastu na području Balkana, njih gotovo i da nema u Srbiji, zbog toga su sadnice ove vrste skupe. Njima je potrebna mediteranska, blaga klima, i teško im je da se klimatizuju na ovim područjima zbog čega im je potrebna konstantna nega, objašnjava Doroslovački dodajući da je nega jela u centru Bečeja, prema njegovoj proceni, izostala, zbog čega su se sadnice i osušile.

Vađenje suvih jela | Foto: Milan Doroslovački
Vađenje suvih jela | Foto: Milan Doroslovački

– Kad god prolazim kroz centar bacim pogled na njih, videlo se da je zemljište suvo i da jele nisu zalivane. Zima je ove godine bila blaga i njima nije mogla da smeta. Da su se održavale pravilno,  jele bi morale da se prime. Pored toga, zemljište u centru je građevinsko zemljište i kao takvo nije plodno i pogodno za biljke, posebno za tako skupe sadnice. Zemljište bi zbog toga moralo da se obilno zaliva i đubri.

Dve sadnice španske jele plaćene su 213.400 dinara, a nove četiri, koje su sredinom aprila zasađene na Trgu oslobođenja, bile su besplatne, tvrdi direktor Javnog preduzeća „Komunalac“ Bečej Željko Plavšić.

– Nove sadnice su isporučene kao zamena za postojeće, jer je dobavljač priznao da su njemu, odnosno struci, poznate okolnosti dovele do problema sa prve dve. Nove sadnice nisu koštale preduzeće ništa, pošto je u pitanju reklamacija, objašnjava Plavšić dodajući da su jele održavane u skladu sa preporukama dobavljača. Nije istina da su zamenjene zbog nepravilnog održavanja. Španske jele su transportovane i sađene uz nadzor dobavljača, koji je imao uvid u sve okolnosti oko pomenutog posla.

Sa druge strane, student hortikulture iz Bečeja ističe da zalivanje nije jedini uzrok koji je doveo do sušenja „španskih kraljica“.

Sađenje jela sredinom decembra | Foto: JP "Komunalac" Bečej
Sađenje jela sredinom decembra | Foto: JP „Komunalac“ Bečej

– Koren jele je stegnut žicom, što se moglo videti kada su radnici „Komunalca“ vadili osušeno drveće, i zbog te žice koren nije mogao da raste. Velika je slučajnost da se obe jelke osuše, s obzirom na to da im klima ove zime nije mogla nauditi. Da se osušila samo jedna sadnica, onda bih se zapitao kako i zašto, a ovo je samo dokaz da je u pitanju nebriga, objašnjava Doroslovački. Brdo biljaka u centru je do sada propalo. Meni je to struka i ja to svakodnevno pratim. To što se sadi mora se i održavati, zaključuje on.

Inače, pre nekoliko nedelja centar Bečeja ostao je i bez drvoreda u Glavnoj ulici od raskrsnice Danila Kiša do pešačke zone na Trgu oslobođenja, koju su radnici „Komunalca“ sasekli zbog, kako kažu, lošeg stanja.

– Javori su bili u veoma lošem stanju sa velikim procentom suve krošnje. Kora je bila popucala i počela da otpada. Drveća su stara oko 35 ili 40 godina, ali je njihova veličina, ako uporedimo optimalne uslove, ravna starosti od 10 do 15 godina, kaže direktor JP „Komunalac“ Bečej. Planiramo sadnju novih sadnica u skladu sa preporukom struke kako bismo izbegli probleme koje su imali postojeći javori, ističe Plavšić.

8 KOMENTARA

  1. Sta plavsic planira,nije on svojim parama to platio.Stetu cinite svesno i namerno covece.Prvo nijedno stablo nije numerisano,mora se popisati broj stabala i zatim odretiti broj radnih sati u cilju odrzavnja.Naravno strucnih i odgovornih ljudi

  2. Da li u Opštini ima nekog ko ocenjuje rad direktora javnih preduzeća i kad će ovaj nesposobni direktor Komunalca posle gomile gafova konačno biti smenjen?

  3. 200.000 za dva drveta. Široko! Pa još ih i ne zalivaš. Opušteno! Biće još narodnih para na bacanje! Sramota!

  4. Nikada nije bilo dovoljno samo posaditi biljku. Još jedan primer „nebrige“ su drvoredi posađeni pored puta za Biserno ostrvo u Bačkom Gradištu. Mladice sibirskog bresta (mislim da je on u pitanju) posađene pored dubokog kanala za odvodnjavnje su se redom osušile jer se nije brinulo o njima. Nedavno su sa druge strane zasađene mladice od kojih je jadan broj već polomljen a dosta se iskrivilo zbog udara vetra. Inače u selu je sve manje stabala na ulicama jer ih „planska briga “ EPS-a i Komunalca uklanja a na njihova mesta se ne stavlja novo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име