„Crno više nije u modi” je autobiografsko delo američke spisateljice Pajper Kerman. Posebnost ovog dela leži u tome što autorka na stranicama iskreno opisuje godinu koju je provela u ženskom zatvoru na samoj ivici sanitarnih i drugih propasti.

Obrazovana i sofisticirana belkinja, pripadnica više srednje klase zbog ozbiljnih prestupa u mladosti našla se među zatvorskim zidinama koji „naseljavaju” osobe drugačijeg socio-ekonomskog, pa i rasnog profila. Pajper se kroz delo bavi raznim aspektima kao neizostavnim delovima brojnih odrastanja i lutanja i priča o zatvorskom životu. Nakon diplomiranja drame na Smit koledžu u Northemptonu, Kermanova nije imala nikakav rezevni plan za nastavak studija, pa je poneo njen avanturistički duh. U labavom društvenom krugu u kojem se ona kretala postajala je grupa lezbijki koje su starije od nje. Među njima je i bila njena buduća drugarica-devojka Nora Džensen, koja je misteriozno nestala na godinu dana u jesen 1992.

Nakon povratka Nora poziva Pajper na piće, i tu počinje Pajperino uplićanje u svet kriminala. Tada mlada, naivna autorka ovog dela,iako se plašila pristaje da isporuči ogromnu količinu novca za drogu u Briselu, i nakon toga da otputuje u Cirih.

Nedugo posle tog obavljenog zadatka Nora joj jasno stavlja do znanja da će ubudući nositi drogu, i tada ona shvata da je Nori sada samo važna kao sredstvo da zaradi novac, ali uprkos tome ona se obavezuje da to uradi. Bila je primorana da promeni svoj izgled. Lutajući po Cirihu u potrazi za frizerskim salonom nailazi na jedan, tu upoznaje frizera Fenvika, koji joj je ispričao da bi prestonica Švajcarske još lepša bila kada ne bi na svakom koraku videla ljude kako leže po ulicama nadrogirani. Nju je u tom momentu obuzeo stid, jer je postala svesna da je i ona delom kriva za to. Odlučuje da izađe pod svaku cenu iz tog posla, i vraća se u Kaliforniju.

Pronalazi posao, i upoznaje Larija, svog budućeg dečka. Pajper nije ni slutila da će je u jednom momentu prošlost sustići,i da će morati da prizna svojim roditeljima, prijateljima i dečku za njen pogrešan deo života. Početkom decembra 2003. godine biva osuđena na 15 meseci zatvora zbog krijumčarenja ogromne količine novca za drogu, samo zato što je priznala da je kriva. Tek, u februaru 2004. pozivaju je na održavanje kazne, i tu počinje novo poglavlje njenog života u Danberiju o kojem nije ni sanjala. Posle 15 meseci kazne, Kermanova nije ostavila svoj život u zatvoru iza sebe. Umesto toga, ona je postala zagovornica žena iza rešetaka, jer kako kaže, žene u Danberi zatvoru su joj pomogle da shvati i da se suoči sa stvarima koje je pogrešno uradila.

 

Jelena Mitrović, polaznica obuke „Pokreni mehanizam”

Foto: Ilustracija, voiceofoc

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име